shutterstock_133667792Restitutionsløb er meget undervurderet af alt for mange løbere, der helt glemmer restitutionsløb og de gode egenskaber, der er ved denne type restitution. De fleste løbere får i perioder ikke restitueret nok, hvilket hurtigt fører til skader eller overtræning, og det er synd, når man bare gerne vil blive en bedre løber.

Restitution generelt

Når du presser din krop, som du gør ved løb, er det vigtigt for din krop at slappe af efterfølgende. Din krop skal simpelthen hele de sår, du har givet den, så kroppen kan bygge sig stærkere. En stærkere krop skal have mindre restitution i fremtiden.

Restitution går ikke kun ud på at slappe lidt af. Du skal også spise ordentligt og på de rigtige tidspunkter. Har du løbet et hårdt løb, er det meget vigtigt, at du får noget at spise umiddelbart efter.

Hvad er restitutionsløb?

Restitutionsløb er ikke for løbere, der løber 2 gange i ugen. Restitutionsløb er let løb, hvor du udnytter det der hedder aktiv restitution. Ved aktiv restitution sidder du ikke helt stille hjemme i sofaen. Du skal i stedet ud at bevæge dig. Du skal simpelthen få blodomløbet igang i de muskler, du er udmattet i. Du skal ikke tonse afsted. Let løb i et meget kontrolleret tempo på en kort distance. Det er restitutionsløb. Men hvis du er ny inden for løbetræning, kan det være svært at bruge restitutionsløb.

Sådan bruger du restitutionsløb

Har du dagen forinden haft en meget hård løbetræning, kan det være fornuftigt dagen derpå at løbe et restitutionsløb. Har du eksempelvis løbet intervaltræning, tempoløb eller en rigtig lang løbetur, er dine ben formentlig helt udmattede dagen efter.

Er dine ben helt færdige, er det en god ide at tage et kort restitutionsløb på måske bare 1, 2 eller 3 km let løb. Er du derimod bare meget træt efter dit lange løb, kan du fint løbe 5 km, men du behøver ikke løbe meget mere. Effekten af dit restitutionsløb bliver ikke bedre af, at du løber længere.

Restitutionsløb efter marathon

Efter et marathonløb er dine ben helt udmattede og tømt for energi. Dagen derpå skal du måske ikke ud at løbe, men efter et par dage er det faktisk en god ide at løbe bare 1 km let restitutionsløb. Den ene kilometer er hård, men den betaler sig. Men pas nu på at du ikke kommer til at løbe for langt på dine restitutionsløb. Hvis dit restitutionsløb skal fungere, skal du aldrig løbe længere end 3 – 8 km. 8 km restitutionsløb er langt!

NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.