Rejs dig op, og bevæg dig noget mere på dit arbejde. Kan du udføre opgaver stående eller gående i sammenlagt en halv time om dagen, bliver du sundere og får en mindre livvidde, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Et australsk forskerhold har undersøgt ca. 5000 personer for at se, hvor meget de bevægede sig og sad ned i løbet af en dag.

Det viste sig, at dem, der kom op af stolen engang imellem, scorede betydelig bedre værdier på flere forskellige områder end de inaktive. Ligesom den mest aktive fjerdedel af deltagerne i gennemsnit var 4,1 cm smallere om livet end den mindst aktive fjerdedel.

Der blev målt på det gode kolesterol (HDL), C-reaktiv protein (CRP) og triglycerider (fedtstoffer i blodet). Og livvidden.

Lidt har også ret

Blot en lille indsats, f.eks. at komme op af stolen et minuts tid, har vist sig at have
en gavnlig virkning på både risikoen for at blive ramt af kredsløbsproblemer
og ikke mindst på livvidden.

Forskerne undersøgte også, om de, der dyrkede motion mere struktureret, scorede bedre. Men her var der ikke en særlig stor forskel på værdier og livvidder.

- Det afgørende er derfor: Rejs dig op, og vær i bevægelse. Og kan man komme op på at udføre opgaver stående eller gående i sammenlagt en halv time om dagen, kan man virkelig se en forskel, siger Genevieve Healy, der stod i spidsen for forskerholdet til Magasinet Arbejdsmiljø.

Hun peger på, at det er afgørende at indbygge mange afbrydelser fra det siddende arbejde i hverdagen, fx. i form af at tale i telefon stående, gå lidt oftere til printeren eller rejse sig og gå hen til kollegaen, i stedet for at sende en e-mail.

Kilde: DR Sundhed