Vægttab gennem højproteinkure er effektive, men kan formindske knogletætheden hos kvinder, der har gennemgået overgangsalderen.

Når overvægtige kvinder (eller kvinder, der lider af moderat fedme), der har gennemgået overgangsalderen, er på diæter baseret på højproteinprodukter, er de nødt til at være opmærksomme på et eventuelt tab af knogletæthed, oplyser ny viden fra Purdue University.

“Vi ved at når overvægtige kvinder, der har gennemgået overgangsalderen, nedsætter deres energiindtag for at tabe sig, så kan de tabe mindre mager kropsmasse, når de indtager større mængder af protein og inkluderer magert kød, såsom svinemørbrad, skinke, oksekød og kylling, i deres diæt,” oplyser Wayne W. Campbell, professor i kost og ernæring. “Vi fandt imidlertid også ud af at disse ældre kvinder mistede knogletæthed hurtigere end kvinder, der anvendte normale proteinkure, som ikke indeholdt noget kød. Denne opdagelse er bekymrende for denne aldergruppe, idet de er modtagelige for knogleskørhed.”

Campbell og Minghua Tang (en ph-d.studerende) analyserede data fra to kontrollerede diætundersøgelser. I den første undersøgelse nedsatte man i 12 uger 28 kvinders individuelle daglige diæt med 750 kalorier for at opnå et ugentligt vægttab på ca. 750 g. Disse kvinder, som alle havde gennemgået overgangsalderen, var mellem 43 og 80 år. 15 kvinder var på diæter uden kød med protein fra vegetariske produkter, mejeriprodukter og æg, hvilket udgjorde 18% af hver kvindes energiindtag. Denne mængde protein var sammenligneligt med den anbefalede diætmæssige maksimumgrænse på 0,36 g protein pr. halve kilo kropsvægt pr. dag.

Diæterne for de andre 13 kvinder bestod af 30% energi fra protein, med 40% protein fra magert svinekød, såsom mørbrad og skinke og 60% protein fra vegetariske produkter, mejeriprodukter og æg. Kvinderne tabte sig i gennemsnit ca. 9,5 kg hver, men dem, der var på højprotein, kødholdig diæt, mistede knogletæthed.

I den anden undersøgelse deltog 43 kvinder, der havde gennemgået overgangsalderen. De var alle på en diæt, hvor de indtog 1.250 g kalorier i 9 uger. Alle deltagerne indtog 1.000 kalorier ved at spise vegetariske produkter, men 15 kvinder fik 250 kalorier fra kyllingebrystkød, 14 kvinder fik 250 kalorier fra oksemørbrad og 14 kvinder fik 250 kalorier fra småkager og sukkerovertrukket chokolade. Yderligere 11 kvinder fungerede som kontrolgruppe. Forskerne erfarede igen at alle kvinderne, som var på de energi-reducerede diæter, tabte sig, men at grupperne, som var på højprotein, kødholdige diæter oven i købet mistede knogletæthed sammenlignet med kontrolgruppen.

Knogletætheden blev målt med et dobbelt-energi røntgenabsorptiometer.

Resultaterne kan findes på the Journal of Gerontology: Medical Sciences’ hjemmeside og vil i øvrigt blive trykt i september.

“Målbevidst, moderat vægttab er en effektiv måde for overvægtige kvinder, der har gennemgået overgangsalderen, at forbedre deres sundhed og velvære,” sagde Campbell. “Dog viser forskningen at ældre kvinder kan risikere at miste knogletæthed, når de taber sig, og vores resultater understreger at mængden og typen af protein er vigtig at tage i betragtning, når man skal vælge diæt. Hver enkelt person er nødt til selv at vurdere, eller de kan spørge en diætist, hvordan de opnår og kan opretholde en sund vægt og kropsbygning, herunder muskler og knogler.”

Campbell og Tang giver udtryk for at det er nødvendigt med mere forskning for bedre at kunne forstå hvordan forskellige mængder og typer protein påvirker knoglerne, når folk taber sig.

“Knoglernes påvirkning af diætmæssig proteinindtag er stadig kontroversiel, og information om herom fra undersøgelser vedrørende vægtstabile testpersoner kan ikke umiddelbart anvendes i forbindelse med vægttab,” oplyste Campbell. “Vi ved at knoglerne konstant bygges op og brydes ned, og hvor hurtigt disse to processer sker, bestemmer knogletætheden. Vi har ikke informationer nok til at kende de mekanismer, der styrer ændringerne i knogletætheden.

“Det er også vigtigt at bemærke at disse to undersøgelser var relativt korte, 9 til 12 uger, så undersøgelser, der kan evaluere hvordan proteinindtag har virkning på kropsbygning og knogler, udover den periode, hvor det aktive vægttab finder sted, vil være nyttig.”

The National Pork Board støttede den første undersøgelse, og den anden undersøgelse blev støttet af the National Institutes of Health og the Beef Checkoff program, via the National Cattlemen’s Beef Association.

Kilde: Purdue University