Hjernescanninger afslører, at en kombination af koffein og druesukker kan gøre dig mere effektiv.

Koffein og druesukker er tilsyneladende en glimrende kombination, så måske skal der et skud druesukker i kaffen, næste gang du skal have din morgenopkvikker.
Spanske forskere har opdaget, at koffein og druesukker ser ud til at forstærke hinandens effekt, og at kombinationen af de to stoffer kan øge hjerneaktiviteten.

»Vores forskning viser, at kombination af de to stoffer forbedrer kognitiv præstationer ved at aktivere koncentrationen og hukommelsen ved at øge effektiviteten i de to områder i hjernen, som tager sig af disse ting,« siger hovedforfatteren på studiet, Josep M. Serra-Grabulosa, i en pressemeddelelse.

Studiet er publiceret i det sidste nummer af tidsskriftet Human Psychofarmachology: Clinical and Experimental.

De 40 deltagere, som var med i undersøgelsen, blev inddelt i fire grupper. Den ene gruppe fik et almindeligt glas vand hver, den anden gruppe fik et glas vand med 75 gram druesukker, den tredje gruppe fik et glas vand med 75 mg koffein, og den fjerde gruppe fik hver et glas vand med 75 gram druesukker og 75 mg koffein.
Deltagerne fik deres hjerne tjekket i en MRI-scanner, før de drak deres glas samt en halv time efter indtagelsen.
Undersøgelserne påviste tydeligt, at deltagerne, som drak vandet med både druesukker og koffein, havde en øget aktivitet i to dele af hjernen, der blandt andet styrer koncentration og korttidshukommelse.

Denne effekt blev ikke set hos deltagerne, som kun fik koffein eller druesukker.

Forskerne peger alligevel på, at de kun forstår meget lidt af, hvordan koffein og druesukker forstærker hinanden og påvirker hjernen, og at de derfor planlægger flere studier på dette område.