peaunut butterDer er gode nyheder til alle peanut butter elskere. Peanut butter er ikke blot et syndigt, fedende, knasende lag i din sandwich, peanut butter er faktisk en af naturens sunde fødevare, som du kan spise med rigtig god samvittighed.

Forskning har nemlig vist, at peanut butter ikke blot er godt for dit hjerte men også for din figur, din hud, nerver og fordøjelsessystem.

 

Ny forskning

Nødder og herunder jordnødders gavnlige egenskaber har været kendt længe. Men der har derimod hersket en fejlagtig fordom om, at processen fra jordnødder til peanut butter fjernede de sunde egenskaber ved jordnødder.

Nu har studier fra University of Georgia påvist, at processen højst fjerner 5% af de gavnlige stoffer, hvilket praktisk talt gør peanut butter lige så sundt som jordnødder i sig selv. Peanut butters gavnlige effekt er dog ikke nogen nyhed. Efter sigende blev peanut butter opfundet i 1890 som en helsespise for underernærede patienter.

Nyere forskning viser dog, at peanut butters positive egenskaber rækker længere end det. Et dagligt indtag af peanut butter skulle for eksempel reducere risikoen for hjerte/karsygdomme. Det skyldes, at over 80% af fedtstofferne i jordnødder består af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer, der begge har vist sig blandt andet at kunne sænke kolesteroltallet.

En amerikansk undersøgelse fra 1999 viste også, at kost, der indeholdt et højt antal enkeltumættede fedtsyre fra jordnødder og peanut butter, reducerede risikoen for hjertekarsygdomme med 21% i forhold til en almindelig amerikansk kost. Hvorimod en kost, som generelt var lav på fedt kun reducerede riskoen med 12%.

Derudover indeholder peanutbutter og jordnødder også resveratol, som vi kender fra rødvin og som har forebyggende virkning på hjertesygdomme.

Nyttige næringsstoffer

Peanut butter er også en rigtig god kilde til protein og indeholder mange nyttige næringsstoffer såsom vitamin B og vitamin E, der er et kraftigt anti-oxidant, som blandt andet bekæmper de fri radikaler og øger immunforsvaret. Derudover indeholder peanut butter vigtige mineraler som calcium, kobber, jern, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selennatrium og zink, der blandt andet hjælper kroppen med at opretholde muskel- og nervefunktioner, regulerer blodtrykket og modvirker knogleskørhed.

Peanut butter indeholder desuden rige mængder af folat, som er en naturlig form for folinsyrer, der hjælper kroppen med at producere nye celler DNA og RNA, hvilket gør, at et højt folatindtag er særligt vigtigt for gravide kvinder. Desuden viser flere undersøgelser, at folat også kan være med til at reducere hjertetilfælde og risikoen for kræft, da folat er med til både at danne og reparere DNA.

God grund til selvforkælelse

Der er med andre ord rigtig god grund til at forkæle dig selv med lidt peanut butter, selv om fedtenergiprocenten sniger sig langt over de 30. Nøddesmørrets høje indhold af både fedt og protein gør, at kulhydrater frigives mere gradvist, hvilket betyder, at du får en mere balanceret udnyttelse af energien af din kost.

Du kan både spise peanut butter som smørepålæg alene eller som et ekstra pift til din sandwich. Eller du kan vælge at spise det som dip til grøntsager. Men lige som andre nødder og fedtholdige produkter indeholder peanut butter mange kalorier, så spis med god samvittighed, men spis med måde! To spiseskefulde om dagen, og du er dækket ind.