En del sportsfolk og motionister har brugt gigtpiller til at lette smerten og fortsætte træningen, efter en skade. Men nu er det blevet dokumenteret at brug af Gigtmedicin, imod smerter, kan modvirke heling af skader.

Det kan være fristende at forkorte vejen tilbage efter en skade ved, at bruge gigtmedicin til at dulme de smerter, som skader ofte medfører.
Men ny dansk forskning har netop påvist, at selvsamme gigtmedicin kan forhindre skaderne i at hele og på længere sigt endda resultere i flere skader og dermed endnu længere fysisk inaktivitet.

Det fortæller lektor, dr.med. Henning Langberg der, er del af den forskergruppe på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital, der er nået frem til resultatet.
Betændelse stimulerer helingen
»Får man en skade, så vil der altid opstå en betændelsestilstand omkring skaden. Det, vi nu kan påvise, er, at betændelsen stimulerer til at gendanne vævet«.

»Gigtmedicin er betændelsesdæmpende, og det betyder altså, at medicinen er med til at fjerne den betændelse, der ellers skal stå for genopbygningen af vævet«, oplyser han i en pressemeddelelse.

Henning Langberg forklarer yderligere, at langvarig indtag af gigtmedicin “måske kan give svagere sener og dermed øge risikoen for flere skader”:
»Da gigtmedicin hæmmer senernes opbygning, fraråder vi unødig indtag af gigtmedicin. Vores studier tyder på, at gigtmedicinen kan resultere i manglende genopbygning efter træning, som muligvis lettere udsættes for overbelastning«, lyder det.

Gigtforeningens direktør, Lene Witte, kalder de nye forskningsresultater for ‘banebrydende i forhold til idrætsskader’:
»Vi ved, at mange sportsfolk sluger nogle gigtpiller, når de har ondt, og så bare fortsætter med deres sport. Nu kan vi dokumentere, at det både er skidt her og nu, og at det er nedbrydende på sigt«, forklarer hun.
Idrætsforskerne på Bispebjerg Hospital anbefaler nu, at gigtmedicin ikke bruges til behandling af idrætsskader, hvis ikke det sker efter aftale med egen læge.