leg-curl2Knæene er vel nok en af de mest skadesramte kropsdele, vi har.

Det er også et af de led, som skal stå for den største belastning i løbet af dagen.

Grunden til den forhøjede skadesrisiko er bl.a., at leddet sidder imellem lårbensknoglen og skinnebenet, som er to lange knogler.

Det vil medføre, at der let kan forekomme nogle store belastninger, som følge af bevægelse eller andre påvirkninger af disse knogler.

Da knæet er udviklet til stort set kun at kunne bøje og strække, vil påvirkninger i alle andre bevægelsesretningerne have en meget stor skadesrisiko på brusk, ligamenter og menisker.

Så i fitness centeret bør man altid være opmærksom på at udføre en kontrolleret bevægelse i knæleddet uden for mange skæve løft og vrid.

 

Generelle tips til beskyttelse af knæ:

Udfør ét eller flere grundige opvarmningssæt med relativt lette vægte, inden den tungere træning påbegyndes.

Dette medfører en temperaturstigning i musklerne, som bevirker, at sener, ligamenter og andre strukturer bliver mere eftergivelige, og enzymaktiviteten øges, hvilket alt sammen nedsætter skadesrisikoen.

 

Udfør øvelserne i hele bevægebanen for at få en optimal træning af alle strukturer.

 

Brug relativt lette vægte, når du udfører en ny øvelse og øg først vægten, når teknikken i den pågældende øvelse er helt på plads.

 

Ignorér aldrig smerter i et led. Det kan gøre en eventuel skade værre og i værste fald gøre den kronisk. Lær samtidig at skelne mellem muskelømhed (som følge af træning eller anden overbelastende aktivitet) og muskel- og ledsmerter.

 

Udfør aldrig maksimale løft uden ordentlig forberedelse. Dette inkluderer, at teknikken skal være helt på plads og muskler og led skal være vant til en “nær-maksimal” belastning.

 

Undgå at “bounce” (en hurtig sænkning af vægten eller kroppen under benøvelser for at få en elastik-effekt i bunden af løftet) i bunden af squat og benpres øvelser. En sådan hurtig kraft vil betyde en meget stor trækkraft i senen fra lårmusklen. Dette “bounce” bør generelt undgås i alle øvelser.

 

Når knæene bøjes under en benøvelse, bør hoften, knæet og anklen være i en lige linje i forhold til hinanden, og vægten bør gå igennem hælen, således at man også presser igennem hælen. Dette medfører, at knæet ikke vandrer for langt frem over tæerne og lægger unødigt stress på knæleddet.

 

Placér knæleddet ud for træningsmaskinens omdrejningspunkt i leg extensions og leg curl. Dette sikrer, at man ikke får nogle skæve vrid og træk i leddet.