knæKnæet er et af de mest skadesramte kropsdele vi har og det er det led som skal stå for den største belastning i løbet af dagen.

Når du styrketræner I fitness centeret, eller andre steder bør du altid være opmærksom på at udføre en kontrolleret bevægelse i knæleddet, uden for mange skæve løft og vrid.

Ligesom det er specielt vigtigt, at du udføre dine benøvelser med god teknik, hvilket vil sige en kontrolleret bevægelse i et roligt tempo.

 

Her en nogle gode råd til  hvordan du kan passe på de udsatte knæ, når du træner:

Udfør ét eller flere grundige opvarmningssæt med relativt lette vægte, inden den tungere træning påbegyndes. Dette medfører en temperaturstigning i musklerne, som bevirker, at sener, ligamenter og andre strukturer bliver mere eftergivelige, og enzymaktiviteten øges, hvilket alt sammen nedsætter skadesrisikoen.

Udfør øvelserne i hele bevægebanen for at få en optimal træning af alle strukturer.

Brug relativt lette vægte, når du udfører en ny øvelse og øg først vægten, når teknikken i den pågældende øvelse er helt på plads.

Ignorér aldrig smerter i et led. Det kan gøre en eventuel skade værre og i værste fald gøre den kronisk. Lær samtidig at skelne mellem muskelømhed (som følge af træning eller anden overbelastende aktivitet) og muskel- og ledsmerter.

Udfør aldrig maksimale løft uden ordentlig forberedelse. Dette inkluderer, at teknikken skal være helt på plads og muskler og led skal være tilvænnet til en ”maksimal” belastning.

Undgå at ”bounce” (en hurtig sænkning af vægten eller kroppen under benøvelser for at få en elastik-effekt i bunden af løftet) i bunden af squat og benpres øvelser. En sådan hurtig kraft vil betyde en meget stor trækkraft i senen fra lårmusklen. En sådanne ”bounce” bevægelse bør som udgangspunkt undgås i alle øvelser.

Når knæene bøjes under en benøvelse, bør hoften, knæet og anklen være i en lige linje i forhold til hinanden, og vægten bør gå igennem hælen, således at du også presser igennem hælen. Dette medfører, at knæet ikke vandrer for langt frem over tæerne og lægger unødigt stress på knæleddet.

Placér knæleddet ud for træningsmaskinens omdrejningspunkt i leg extensions og leg curl. Det sikrer, at du ikke får nogle skæve vrid og træk i leddet.
Hold altid ryggen ret. Eventuelt med et lille ekstra svej i lænden, så S-formen i rygsøjlen lettere holdes.

Aktiver din kropsstamme for at få det optimale ud af øvelserne.

Sørg først og fremmest for at få en stærk kropsstamme, via mave og rygtræning.

Hvis du alligevel er uheldig og får en skade under træningen, bør du hurtigst muligt behandle leddet eller musklen med is for at mindske blødningen. Derefter bør der lægges et kompressionsbind, hvis det er er muligt. Og så bør du hvile med den skadede legemsdel over hjertehøjde.

I centeret bør du altid være opmærksom på at udføre en kontrolleret bevægelse i knæleddet, uden for mange skæve løft og vrid.