overvægtigeI følge Michael Cowley fra Oregon Health & Science University er overvægt ikke et spørgsmål om manglende viljestyrke, men om en biologisk fejl i hjernen, der gør folk overvægtige.

Hjernen er simpelt hen ikke klar over, at kroppen er fed. Et godt råd til disse “intetanende” overvægtige kunne fristende nok være: Kig jer selv i spejlet. Men så simpelt er det ikke ifølge Cowly.

Hos de fleste voksne mennesker er vægten stort set konstant på trods af store variationer i mængden af mad, der indtages og aktivitetsniveau – den såkaldte energibalance, der reguleres af neurale og hormonelle signaler i hjernen.

Cowlys undersøgelse, der blev foretaget på overvægtige mus, viste, at den sensor i hjernen, der normalt opdager kritiske fedtceller, er ødelagt og gør hjernen mindre følsom overfor fedthormonet leptin. Hvilket blandt andet går ud over energibalancen. Leptin sender nemlig besked til hjernen om kroppens fedtreserver, således at kroppen kan regulere appetitten og energiforbruget.

Undersøgelserne viste heldigvis også, at når musene igen tabte sig, så genvandt hjernen kontrol over appetitreguleringen. Så alt håb for de overvægtige er heldigvis ikke ude, selv om hjernen slår klik.