Du behøver ikke være medlem af et fitnesscenter, hvis du gerne vil opbygge store muskler og komme i god form. Du kan klare det hjemmefra, og du har ikke nødvendigvis brug for vægte og maskiner. Frivægte og træningsmaskiner er naturligvis den bedste måde at opnå øget muskelmasse på, men der findes også andre veje til store muskler, der ikke koster dig dyrt i månedlige fitnessmedlemskaber eller forskellige træningsmaskiner til hjemmet.

Din egen kropsvægt er i sig selv et glimrende træningsværktøj og du kan opnå gode resultater – dog vil du opleve, at det tager længere tid og kræver andre metoder, end når du træner med vægte og maskiner. Udfør fx følgende øvelse i forskellige variationer:

  • Armbøjninger
  • Pull-ups
  • Dips
  • Armbøjninger v. håndstand
  • Lunges
  • Squats
  • Split squats

Ovenstående øvelser kan laves i flere udgaver og kan alle tilpasses, så du bruger din kropsvægt som modvægt. Listen over øvelser er selvfølgelig endnu længere. Du kan finde inspiration her.

Når du vil opnå større muskler, er det nødvendigt, at du løbende øger belastningen eller vægten på de redskaber du bruger, da dit fremskridt ellers vil stagnere. Din egen kropvægt vil på et tidspunkt ikke længere udfordre dig nok, så du har brug for flere kilo eller du er nødt til at udføre flere øvelser ad gangen pr. træningspas. Men her vil du også løbe tør for måder at kombinere og gentage øvelserne på. Der er simpelthen ikke nok timer i døgnet til at du skal tage 5×20 af hver øvelse, før du kan mærke en effekt af dine anstrengelser.

Du kan derfor med fordel investere i mindre redskaber, der gør det muligt for dig at tilføje ekstra vægt, fx i form af vægtveste, ankel- og håndledsvægte eller TRX trainers samt. Med disse kan du gradvist tilføre mere vægt og belastning. Disse redskaber fylder ikke meget i dit hjem og kan nemt pakkes væk. Din TRX trainer kan monteret på en væg eller en dør og fylder ikke ud i rummet.

Hjemmetræning kan være ligeså effektiv som træning i fitnesscentret, hvis blot du lærer at bruge din egen kropsvægt og de redskaber du har til rådighed rigtigt. Kombineret med en god kostplan og rigeligt med protein kan du nå rigtig langt uden tunge maskiner og vægte.

Vil du tage hjemmetræningen skridtet videre eller må det gerne gå lidt hurtigere, vil vi anbefale dig at anskaffe et sæt vægte eller en multitræningsstation (f.eks. disse). På en multitræningsstation kan du udføre flere forskellige øvelser, du kan let øge belastningen og så fylder den det samme som én træningsmaskine.