Ældre, hvis diæter er rige på Omega 3 fedtsyrer har en væsentlig lavere risiko for at udvikle AMD (aldersrelateret makuladegeneration) sammenlignet med andre mennesker i samme alder, afslører forskere i tidsskriftet Ophthalmology. Gode Omega 3 kilder er olieholdige koldtvandsfisk, som for eksempel sardiner, ansjoser, makrel, sild og laks, samt flere typer skaldyr.

Sheila K. West, Ph.d., ansat ved the Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins School of Medicine og hendes forskningshold satte sig for at fastslå om hvorvidt en diæt rig på Omega 3 fedtsyrer blandt ældre kunne være sammenkædet med en lavere risiko for at udvikle AMD, sammenlignet med andre ældre, hvis diæter ikke var rig på Omega 3. De fokuserede hovedsageligt på ældre personer “for hvem fisk og skaldyr var en normal del af diæten”.

Nogle tidligere undersøgelser, herunder AREDS (Age-Related Eye Disease Study) fandt at indtag af Omega 3 kunne beskytte mod fremskreden AMD, en fremherskende årsag til synstab i USA.

Det menneskelige øjes nethinde har en høj koncentration af Omega 3.

Forskningsholdet samlede information om 2.391 personers fiske- og skaldyrsforbrug over en 12 måneders periode. Personerne var alle mellem 65 og 84 år, og var fra Marylands Eastern Shore, USA. Man bad dem udfylde et godkendt spørgeskema.

De blev alle evalueret for AMD and placeret i fire grupper: 1. Kontrolgruppen – personer uden AMD (1.942 deltagere). 2. Dem med tidlige stadier af AMD (227 deltagere). 3. Dem med medium-stadie AMD (153 deltagere). 4. Dem med fremskreden AMD (68 deltagere). Deltagere I denne fjerde gruppe havde enten unormal blodårevækst og blødninger i øjet (neovaskularisering) eller atrofi I nethindens maculaområde – begge disse tilstande kan føre til enten svært synstab eller total blindhed.

Dr. West sagde:

“Mens deltagere i alle grupperne, heriblandt kontrolgruppen, i gennemsnit indtog mindst en portion fisk eller skaldyr om ugen, så var det mindre sandsynligt at dem med fremskreden AMD spiste fisk og skaldyr rig på Omega 3. Vores undersøgelse styrker tidligere resultater i at det at spise fisk og skaldyr rig på Omega 3 kan beskytte mod fremskreden AMD.”

Man fandt ingen sammenhæng mellem diætmæssigt zink-indtag og lavere risiko for fremskreden AMD. Krabbe og østers er rige på zink. Forskerne understreger imidlertid at tilskudspræparater har meget større zink-niveauer end krabber og østers. Mange eksperter siger at zink beskytter mod AMD. AREDS-undersøgelsen anbefalede zink-tilskud.

Forskerne siger at de udvalgte deltagere, der allerede havde Omega 3-rige fisk og skaldyr som en del af deres normale livsstil, frem for specifikt at udvælge personerne til undersøgelsen blot for at behage forskerne.

Kilde: “The Impact of Fish and Shellfish Consumption on Age-Related Macular Degeneration”