olieFor 20 år siden var olie ikke særligt udbredt  i den danske madlavning. I dag har det heldigvis ændret sig, og de seneste år er olien nærmest strømmet indover lande-grænsen. Men det efterlader også mange i en situation, hvor det er svært at gennemskue, hvilken olie der er den bedste.

I denne artikel gennemgår vi nogle af de forskellige olier på markedet, så du er klædt på til at optimere din sundhedstilstand.

Olie består hovedsagelig af fedt, og for år tilbage var trenden, at den kost man spiste stort set skulle være fedtfri. I dag har den opfattelse ændret sig, og det er en god ting. Vores krop har brug for fedt til at bygge vores væv op af, og ikke mindst for at vi kan optage vitaminer A, D, E og K, så kræver det fedt.

Olivenolie
Olivenolie har et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer, og som tidligere nævnt, menes det, at et højt indtag af de enkeltumættede fedtsyrer kan medvirke til, at hjertekarsygdomme forhindres. Olivenolie har mere mættet fedt end f.eks. rapsolie, men det er stadig lavt, så det er ikke en grund til at fravælge den på den baggrund. Olivenolie er meget stabil, og det gør også, at den kan tåle høje temperaturer. Dette betyder, at den er velegnet til at stege i og til salater.

Rapsolie
Den er blevet kendt som nordens olivenolie, men ernæringsmæssig adskiller den sig fra olivenolie. Rapsolien er rig på både de enkelt- og flerumættede fedtstoffer. Den indeholder faktisk flere flerumættede fedtsyrer end f.eks. olivenolie. Den er også sprængfyldt med både omega 3 og vitamin E. Vitamin E bruges i kroppen til at beskytte væv og celler fra at gå til grunde, og E vitamin har samme funktion som antioxidanter. Rapsolie har desuden et meget lavt indhold af mættet fedt, den er dog ikke så varmestabil som f.eks. olivenolie, og ved for høj opvarmning kan du ødelægge de flerumættede fedtsyrer.

Velegnet til at stege i, salater og bagning

Sojaolie
Har endnu ikke den store udbredelse på det danske marked, men vi spår, at den rykker kraftig ind på markedet de kommende år. Salget af sojaprodukter er de seneste år eksploderet, især i Amerika og i Asien er sojaolie meget benyttet. Sojaolie er egentlig et biprodukt fra sojabønner, men faktisk har den et ganske godt indhold af flerumættede fedtsyrer, og samtidig er indholdet af mættet fedt meget lavt i den. Til trods for det høje niveau af flerumættede fedtsyrer, så er sojaolien meget varmestabil og dermed kan du sagtens stege i den.

Tidselolie
De fleste forbinder nok tidsler med ukrudt, men tidselolie er langt fra ukrudt, når vi ser på den ud fra et ernæringsmæssig synspunkt. Faktisk er det den olie med det højeste indhold af omega 6.
Det høje indhold af flerumættede fedtsyrer gør, at den er sart og dermed er den ikke så velegnet til varmt brug. Smagen af tidselolie er meget karakteristisk, og derfor er det en olie, som de fleste enten elsker eller hader.

Sesamolie
Er rykket ind over den danske grænse de senere år fra Asien, hvor den har været kendt i mange år. Den indeholder omega 6 og vitamin E. Den kan tåle rigtig høje temperaturer, og det er en af årsagerne til, at den benyttes i Asien til at tilberede mad i wok. Sesamolie indeholder også kalcium, som bruges i kroppen bl.a. til vores skelet. 99% af vores kalcium i kroppen findes i skelettet og i tænderne. Kalcium har også en positiv indvirkning på vores blodtryk.

Solsikkeolie
Solsikkeolie er faktisk ganske rig på omega 6 og vitamin E. Et forskningsresultat fra Institut for Human Ernæring har peget på, at solsikke– og rapsolie kan være med til at nedbringe kolesteroltallet. Kolesteroltallet har stor betydning, hvis du skal hindre udvikling af åreforkalkning.
Solsikkeolie er neutral i smagen, og det gør den meget anvendelig til de fleste ting. Samtidig er det en olie, som langt de fleste personer kan lide. Og den er især velegnet til salater og kolde dressinger

Hørfrøolie
Den kendes allerede i beretninger fra det gamle Grækenland og Rom hvor den var en almindelig ingrediens i naturmedicin. I dag har forskere bekræftet nogle af de teorier, som de havde i Antikken omkring hørfrøs positive indvirkning på helbredet.
Hørfrøolie har et bemærkelsesværdig højt indhold af de flerumættede fedtsyrer og omega 3. Det høje indhold af flerumættede fedtsyrer gør, at den er bedst at anvende kold, og den er meget sart og derfor harskner den hurtig. Den har derfor godt af at blive opbevaret i køleskabet. Den er velegnet til salater, kolde dressinger og smoothies.

Din kost bør indeholde mellem 25-30% fedt med følgende fordeling:

Højst 10%
fra mættede fedtsyrer

10-15%
fra enkeltumættede fedtsyrer

5-10%
fra flerumættede fedtsyrer

Så når du vælger olie, er det en god idé, at vælge imellem 2 eller 3 forskellige, som har forskellige egenskaber, så du er sikker på, at du får såvel omega 3 og omega 6 til din hjerne og dine celler, men at du også får de enkelumættede til dit hjerte.

Der er ingen grænse for, hvordan du kan bruge olie på din salat, i smoothies, på din havregrød eller ganske simpelt på et stykke rugbrød.