En proteinrig kost med lavt glykæmisk indeks er et effektivt våben mod overvægt, konkluderer danskledet kostundersøgelse.

Hvis man spiser mange bønner og magre kød- og mejeriprodukter og færre fint raffinerede stivelseskalorier som hvidt brød og polerede ris, er det nemmere at holde vægten.

Det viser Diogenes, verdens hidtil største kostundersøgelse.

Fem kosttyper blev testet
Formålet med undersøgelsen har været at sammenligne de officielle kostråd i forskellige europæiske lande, bl.a. Danmark, med en kost, der er sammensat på grundlag af den nyeste viden om proteiner og kulhydraters betydning for regulering af appetitten.

Undersøgelsens overvægtige voksne deltagere tabte indledningsvis i kraft af en diæt i gennemsnit 11 kg over otte uger. Derefter blev deltagerne fordelt på fem forskellige kosttyper, som de skulle indtage i seks måneder.

Under hele forløbet blev deltagerne vejledt af diætister, og de afleverede løbende blod- og urinprøver.

Nuværende kostråd er ikke optimale
Ifølge undersøgelsen er de gældende kostråd ikke optimale i forhold til at forebygge vægtøgning hos overvægtige. En kost med et lidt højere proteinindhold og lavt glykæmisk indeks er tilsyneladende lettere at efterleve.

Desuden dokumenterer undersøgelsen, at en sådan kost kan sikre, at overvægtige, der har tabt sig, holder vægten.

Ca. 1.000 voksne har deltaget i Diogenes, som er verdens største kostundersøgelse. Den er foretaget i otte lande under ledelse af Thomas Meinert Larsen og Arne Astrup fra LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Kilde: Folkesundhed.dk