Gourmetgrønthandleren Din Baghave åbnede det første stadeudsalg af lokalt produceret frugt og grønt på Østerbro i juli sidste år. Nu følger den første af en række planlagte nyåbninger. Denne gang under tag og med ambitionen om at skabe vaskeægte gårdbutik-stemning midt på Vesterbro.

Det var et sats, da et par unge iværksættere i sommeren 2010 satte sig for at sælge lokalt produceret frugt, grønt og urter af samme kvalitet som de varer, Københavns toprestauranter bruger. Under tilnavnet ’en mærkelig grønthandler’ åbnede Din Baghave det første stadesalg på Østerbro. Mærkelig fordi, der her hverken var nogen appelsiner og bananer eller for den sags skyld æbler og tomater uden for den danske sæson, men derimod masser af andre lokalt producerede varer, som kun sjældent føres til torvs. Alt sammen tilvirket af dygtige lokale bønder eller bragt ind af urte- og svampesamlere fra oplandet.

Forretningen gik over al forventning og gourmetgrønthandleren har nu åbnet endnu en butik – denne gang under tag – i det livlige Værnedamsvejkvarter mellem Vesterbro og Frederiksberg.

Et alternativ til at handle direkte med bønderne

”Den nye butik skulle gerne skabe noget af den stemning, man får, når man handler direkte med bønderne ude hos dem selv,” fortæller Mette Helbæk, indehaver af Din Baghave. ”Vi vil gerne på alle måder være et alternativ til supermarkedernes måde at sælge frugt og grønt på, både når det kommer til udvalget, præsentationen som er helt fri for plastic og ikke mindst det, at vores kunder altid ved, af hvem og hvordan deres varer er produceret. Vi tilbyder heller ikke nødvendigvis alt det, folk har stående på deres indkøbsseddel, men har til gengæld en masse skønne og måske lidt ukendte varer. På den måde vil vi hellere overraske positivt og give folk større oplevelser, end hvis vi bare møder deres forventninger. Vi vil gerne have flere til at glæde sig over de danske sæsoner, hvor det er vejrets luner, der bestemmer udbuddet.”

På hylderne kommer foruden frugt og grønt en lang række andre produkter hentet direkte hos lokale bønder og andre madhåndværkere. For eksempel dagsfriske æg, de bedste af de danske vine, nylandede fisk og skaldyr fra fiskerne i Gilleleje, hjemmesyltede sager og nykværnet mel på gamle kornsorter.

Baggrund

Din Baghave ejes og drives af Mette Helbæk, som tidligere sammen med sin mand har drevet den anmelderroste restaurant Hansens Køkken og Bar på Frederiksberg og været deltager i realityshowet Kokkekampen på TV3 med tilnavnet ’Rodfrugtdronningen’. Mette Helbæk er ved siden af grønthandlerhvervet madskribent med faste bidrag i magasinet Smag&Behag.