TranebærEn undersøgelse af tranebærs gavnlige egenskaber, offentliggjort i Journal Caries Research viser, at de stoffer i tranebær, som vi allerede ved kan modvirke urinvejsinfektioner, nu også kan forebygge huller i tænderne.

I undersøgelsen beklædte en række tandforskere fra University of Rochester Medical Center i New York et syntetisk materiale, der opfører sig som tændernes emalje med tranebærjuice, hvorefter de tilførte materialet bakterien streptococcus mutans, der giver huller i tænderne og/eller enzymet glucan, der opbygger plak.

Resultatet af de godt syv måneders undersøgelser viste, at tranebærrene var op til 80 % effektive i forhold til at beskytte tænderne mod plak og huller i tænderne. Stofferne i tranebærret forhindrer simpelthen bakterierne i at sætte sig i tænderne og forårsage skade.
Desværre betyder det ikke, at der nu er grønt lys for at spise løs af de små røde frugter eller af alt, hvad der indeholder tranebær i tandhygiejnens hellige navn. De fleste tranebærprodukter er nemlig tilsat masser af sukker fra producentens side, og da sukker er den hyppigste årsag til huller i tænderne, mister tranebærene dermed deres gavnlige virkning. Selve frugten er fyldt med naturlige frugtsyrer, der også kan virke skadelig på de essentielle mineraler i tænderne. Målet med forskningen er derfor nu at finde en måde at trække de gavnlige stoffer ud af bærerne for derefter at kunne tilsætte dem i for eksempel tandpasta.