Granatæbler. Grøn te. Svampe. Det smager godt, og videnskabelige undersøgelser har vist, at de kan have magtfulde sundhedsmæssige fordele som fødevarer. Og efterhånden er der mange kosmetik firmaer, der benytter disse samme naturlige ingredienser i deres hudplejeprodukter.

At drikke grøn te er en ting, men at putte det på huden en anden. Mon disse botanisk baserede produkter, ofte mærket “naturlig”, “grøn” eller “økologisk,” lever op til denne hype?

Vi har set nærmere på hvad de mener i USA om disse såkaldte naturlige hudplejeprodukter…
Holder kosmetikfirmaerne hvad de lover?

Markedsføring er stadig forud for videnskab – for de fleste virksomheders vedkommende – men der er nok ingen tvivl om, at de botaniske/økologiske/naturbaserede produkter stadig vil vinde fremgang.
Leslie S. Baumann, MD, er ekspert indenfor området for kosmetiske ingredienser, og er enig i, at der er meget lidt dokumentation bag de fleste markedsføringskrav om naturlige hudplejeprodukter. Hun er direktør for kosmetisk dermatologi på Miller School of Medicine på University of Miami. Hvis du ønsker at prøve naturlige hudplejeprodukter, anbefaler Baumann at du ser nærmere på ingredienserne hos producenten. Her er nogle botaniske ingredienser hun anbefaler:

Arganolie, udvundet af frugten fra et træ, der vokser i Marokko, er blevet døbt “flydende guld.” De vitamin E-rige olie kan forbedre hudlidelser såsom eksem, psoriasis, rynker og tør hud. Hun anbefaler også, oliven, valnød, avocado, og aftenprimrose olier til tør hud.

Soja kan hjælpe med at forhindre pigmentering. Lakrids og brombær ekstrakter, sammen med C-vitamin fra citrusfrugter – grapefrugt, lime, citron og appelsin – kan også mindske brune pletter.

Maitake svampe kan hjælpe mennesker med følsom hud, der lider af rosacea og rødme, siger hun. Kamille, vanilje, aloe vera, lakrids og agurk udtræk, har alle beroligende egenskaber.

Feverfew, et medlem af solsikke familien, har også beroligende egenskaber.

Rhodiola (eller rhodeola), kendt som gylden rod, er hjemmehørende på det høje Himalaya. I en nyere undersøgelse af mennesker med følsom hud, der er behandlet med rhodiola ekstrakt rapporteres forbedret hud-elasticitet og mindre tør hud.

CoffeeBerry er høstet fra kaffe planten, det er det ydre, kødfyldte lag på kaffebønnen. Det siges at have en antioxidant aktivitet som er endnu større end i granatæbler, bær, og grøn te. I undersøgelser, sponsoreret af Stiefel Laboratories der ejer navnet CoffeeBerry, viste behandlinger med produktet en formindskelse af rynker og fine linjer samt pigmentering.

Resveratrol en polyphenol fra vin og drueskind, fungerer som en antioxidant og anti-inflammatorisk. Dyreforsøg tyder på, at resveratrol der anvendes på huden kan hjælpe med at beskytte mod skadelig UV-skader.

Grøn te er rig på antioxidanter, især en, der kan bremse UV hudlæsioner er der nogle undersøgelser der har vist. Granatæble-produkter kan også hjælpe med at beskytte mod UV hudskader, i henhold til andre forsknings institutioner.

Husk når du prøver disse naturlige hudpleje produkter, at mange af dem måske ikke indeholder nok af ingrediensen til at gøre en forskel. Desværre findes der produkter, der kun indeholder ‘spor’ af aktive ingredienser , men som stadig bruges i deres markedsføring og som salgsfremstød.

Husk også at etiketter såsom “grøn” og “naturlige” kan være rene markedsførings stunt. Og bare fordi noget er naturligt, betyder det ikke nødvendigvis at det fungerer bedre end videnskabeligt fremstillede produkter.

Dr. Baumann udtaler: “Mange naturlige æteriske olier såsom rosmarin, bergamot, og pebermynte kan irritere eller ophidse følsom hud og kokosnøddeolie, som er en ret populær naturlig ingrediens, kan forsage akne.

Så se dig godt for når du køber dine hudplejeprodukter.