kropsolieFra oldtiden har mennesket brugt planteolier til at pleje krop og hår. Huden blev fugtet og glat, håret blev skinnende og blankt, tørre og revnede hænder helede op.

Oprindeligt vidste de sikkert ikke, hvad olierne reelt indeholdt af vitaminer og antioxidanter osv. Men de kunne se effekten. Langt tid  før Kristi fødsel brugte de man i Ægypten, olie som velvære- og skønhedsmiddel. Og senere blev brugen udbredt til Kina og Indien, Ja selv hos de gamle grækere, og i det klassiske Rom var olien i høj kurs, ligesom brugen af olie var udbredt blandt naturfolk som indianerne.

Men op igennem der forrige århundrede blev olien langsomt erstattet af forskellige former for kropscremer og lotion og det var som om at især i den vestlige verden forsvandt olien nærmest helt ud af kropsplejen. Men i takt med vi atter indenfor det seneste årti for alvor har fået øjenene op for den gode olies mange sundhedsfremmende effekter, indvortes såvel som udvortes, er der igen kommet stor fokus på olie som plejemiddel til kroppen.

Og det er ganske forståeligt, for har man først prøvet at pleje kroppen med kropsolier, så opdager man hurtigt, at det er den ultimative forkælelse, man kan give dig selv og sin krop. For en  plejende og nærende indsmørring i en god olie. giver såvel fugt, som en blød og glat hud. Det er dog vigtigt, at du vælger en olie, der passer til din hud. For i dag, hvor forskes der som aldrig før i olier og deres virkning,  findes der et væld af lækre og plejende olier, der hver især er målrettet fx den tørre hud, den modne hud, eller den sarte hud.

Olier er en rigtig god kilde til næring og pleje, men der er naturligvis forskel på olierne. Der findes primært mineralolie, planteolie og animalske olier.  Planteolie produkter er dog klart at foretrække, da de er rige på umættede fedtsyrer og let absorberende og tillader huden at ånde samtidig med at næring og fugt tilføres. Planteolier udvindes typisk af frø, nøddekerner og frugt, og er biologisk nedbrydelig.

 

Hvordan bruges olier

Selvom brugen af olie som kropsplejemiddel er stigende, så er der stadigvæk mange der har deres forbehold omkring det. Argumenter som at det er fedter, føles forkert og kan give pletter på tøjet er dem man oftest hører. Men hvis det er tilfældet, skyldes det primært forkert brug.

Det er en god idé at smørre dig ind når kroppen er let fugtig, som lige når du kommer ud af badet. Når din hud stadig er våd eller fugtig, binder olien fugten og giver dig den eftertragtede babyhud.

Hvor en traditionel Bodylotions fungerer ved at erstatte den fugt, der fordamper fra huden i løbet af dagen, så minder en plantebaserede olie, mere om hudens egen olie, er mere effektive og går dybere ind i huden. Ligesom din hud vil blive bedre til selv at holde på fugten, hvis du dagligt bruger en kropsolie baseret på planteolie.  vil din hud blive bedre til selv at holde på fugten.