shutterstock_116563084Der bliver tit brugt ord som ”friskt”, ”hurtigt”, ”langsomt”, ”spurt” osv. Når man snakker om løbe tempo. Ikke at der er noget i vejen med dette, men det kan lede til misforståelser og forvirring. Vi har ikke alle den samme opfattelse af disse termer, og det kan derfor være farligt at tro man har forstået hvad en forfatter mener med forskellige ting.

F.eks. er øvelsen squat ret misforstået. Mange der squatter går ikke særlig dybt ned, og vil derfor af nogen blive kaldt for ”quater squats” eller kvarte squats på dansk. Vi er enige om navnet, bare ikke hvordan øvelsen udføres. Hvordan kan dette overføres til ”friskt” tempo?

Man kan definere ”friskt” efter to standarder. Sin egen og andres. Hvis man bruge andres standarder, kan man komme til at tro, at en erfaren maraton løbers tempo er ”friskt”. For ham eller hende er det måske også, men for resten af os dødelige mennesker er det mega-über-hårdt tempo. Dvs. den mest korrekte standard er sat efter en selv. I hvert fald når det kommer til ”friskt” tempo.

Man kan sige man løber efter et friskt tempo, når man har en bestemt fornemmelse. Et frisk tempo betyder, at man kan løbe det i lang tid og stadig føle sig frisk. Man skal kunne klare den valgte distance uden at føle sig klar til at dø. Det hedder dog heller ikke ”dovent” tempo. Dvs. et friskt tempo skal være udfordrende nok til, at du bliver nødt til at koncentrere dig om løbet. Dette er idealt for de fleste motionister, da det er et udholdeligt tempo som holder motivationen oppe. Også til den næste løbetur. Løb somintervaltræning vil hurtigt slide på motivationen, og er derfor ikke velegnet til at blive udført for ofte. Friskt løb derimod er noget man ser frem til.

Det hele rundet op, så betyder det at friskt løb/tempo er noget der gør dig frisk og glad, og er noget du har det godt med uden det bliver for nemt. ”Tempo” løb er den mere alvorlige slags tempo, der sætter en given tid du skal klare en given distance på. Du skal vide hvilket ”tempo” du skal løbe i, og netop derfor hedder denne slags løb ”tempo” løb.

Er du tvivl eller har nogen spørgsmål, er du som altid velkommen til at smide en kommentar eller spørge henne i vores forum. Har du selv nogle gode erfaringer eller definitioner på forskellige løbe tempoer, så skriv endelig. Dine erfaringer er vores andres guldkorn.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”