Når man skal måle muskeltræningens virkning skal man se på muskelfibrene. For selvom muskeltræningens virkning primært sker i det neuromuskulære samspil, der betyder, at dine muskler koordinerer bedre, er det i muskelfibrene at de fysiologiske ændringer sker.

Og afhængig af om du dyrker styrketræning, tekniktræning eller udholdenhedstræning er der stor forskel på, hvordan de påvirker dine muskler, selvom du i starten vil opleve en kraftig fremgang.

Læs også: Muskelfibertyper og deres betydning

Styrketræning og muskeltræning

Ordet muskeltræning forbinder man umiddelbart med styrketræning, men det er faktisk to vidt forskellige begreber. I styrketræning forbedrer du din styrketræning, hvor muskeltræning kan være alt fra gang til sprint til koordinationsøvelser.

Ved muskeltræning i form af styrketræning trænes de hurtige hvide muskelfibre, type 2a (IIa) og type 2b(llb). De hvide muskelfibre bliver først aktiveret, når du nærmer dig maksimal modstand. Med andre ord vil de hvide muskelfibre ikke være aktiveret under let motion.

Ved denne form for muskeltræning er træningen så kort og eksplosiv at iltprocesserne i kroppen ikke kommer igang. Det vil sige, at energien kommer fra spaltning af ATP og CP – altså en anaerob proces.

Muskelstyrken er proportional med musklens tværsnitsareal, altså overfladearealet efter at have snittet musklen over. Det lyder lidt brutalt. Men når du bliver større ved muskeltræning får du altså ikke flere muskelfibre, men flere fibriller som det hedder. Musklen bliver tykkere. Det betyder, at din muskel kan indeholde mere ATP og CP hvilket er ensbetydende med mere styrke.

Muskeludholdenhedstræning

Ved denne form for muskeltræning er det primært de langsomme muskelfibre, der er aktive, altså type 1, de røde muskelfibre. Også ved muskeludholdenhedstræning bliver musklerne større, men ikke i samme grad som ved styrketræning.

Ved muskeludholdenhedstræning træner du dine iltprocesser. Det vil sige, at du nedbryder glykogen (kulhydrat lagret), der er med til at give mælkesyre. At du udskiller mælkesyre er ikke en dårlig ting, og jo mere du træner denne form for muskeltræning, desto bedre bliver din krop til at tolerere mælkesyre.

Statisk træning og muskeltræning

Statisk træning er også muskeltræning. Statisk træning er ikke noget, der er så udbredt inden for normal musketræning. Det er primært noget, man bruger til genoptræning. I flere sportsgrene er det dog en stor fordel at have en stærk statisk styrke i muskelkorsettet, altså mave og lænd.

Denne form for muskeltræning er på mange måder meget hård. Dine blodkar klemmes sammen, hvilket betyder, at du hverken får ilt til musklerne eller kan komme af med mælkesyren. Blodtrykket stiger. Det kan være farligt for ældre mennesker, men for unge og friske mennesker kan denne form for muskeltræning være ganske nyttig. Du ser også af og til statiske øvelser til mave og lænd. Det er ikke tilfældigt.

Læs også: Muskelfibertyper og deres betydning