muskelmasseTræner du styrketræning, så bliver du ikke alene stærkere og får større muskler, men du øger og mulighederne for at leve længere.

Det er resultatet af en undersøgelse fra University of California, hvor en en gruppe forskere undersøgtesammenhængen mellem muskelmasse og livslængde hos mere end 3.600 voksne.

Undersøgelsen, der var en del af en omfattende amerikansk undersøgelse ’U.S. National Health and Nutrition Examination Survey’, løb fra 1988 til 1994 med en opfølgning i 2004, hvor forskerne undersøgte, hvor mange af deltagerne der var døde af naturlige årsager og omfanget af deres muskelmasse.

Som en del af undersøgelsen, havde deltagerne gennemgået en test, der fastlagde omfanget af deres muskelmasse.

Deltagerne med den største muskelmasse havde signifikant lavere risiko for at dø i forhold til dem, der havde færrest muskler. Forskerne konstaterede at dødeligheden hos de mest veltrænede var næsten 20 procent mindre end hos de mest utrænede.

“Med andre ord, så er det sådan, at jo mere muskelmasse, desto lavere risiko for at dø for tidligt”, udtaler lederen af undersøgelsen dr. Arun Karlamangla, fra University of California.

– Så i stedet for udelukkende at bekymre os om vægt og BMI, burde vi i højere grad forsøge at øge muskelmassen, siger han.

Større fokus på muskelmasse

Undersøgelsen, der blev offentliggjort af American Journal of Medicine, omfattede mænd over 55 år og kvindelige over 65 år.

Resultaterne er efter forskernes mening en del af en voksende dokumentation for, at hele kroppens sundhedstilstand er en bedre indikator for sundhed, sygdom og for tidlig død end det tidligere benyttede BMI.

Tidligere undersøgelser har ved udelukkende at se på BMI kunnet dokumentere sammenhængen mellem overvægt og for tidlig død. Men denne nye undersøgelser indikerer, at læger i højere grad bør fokusere på at hjælpe deres ældre patienter med at øge muskelmassen frem for udelukkende at se på BMI.

Undersøgelsen kan dog kun dokumentere, at der er en sammenhæng mellem muskelmasse og død. Ikke hvordan sammenhængen er.