Ny undersøgelse viser, at to ud af tre kvinder har oplevet gener og smerter som følge af computerarbejde. Til sammenligning er det kun fem ud af ti mænd, der har samme problem. Ifølge ekspert er årsagen, at kvinder er anderledes bygget end mænd og i højere grad har jobs med ensformige bevægelser. Undersøgelsen viser, at smerterne påvirker både kvindernes indsats på jobbet og i fritiden.

Computermusen bider langt oftere kvinder end mænd. Det viser en ny undersøgelse fra analysebureauet Userneeds foretaget på vegne af Contour Design. I undersøgelsen har man spurgt 1.108 danskere om deres erfaring med musesmerter, og hele to ud af tre kvinder svarer, at de har oplevet smerter eller gener ved computerarbejde. Det samme gælder kun halvdelen af mændene.

Ensformige bevægelser og større belastning af musklerne

Der er ifølge arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat Svend-Erik Hermansen flere grunde til, at kvinder er mere plagede af musesmerter end mændene:

”Undersøgelser af kvinder og musesmerter viser, at kvinder for det første i større grad har jobs, hvor bevægelserne ved computeren er mere ensformige. For det andet er kvinder anderledes bygget end mænd. De bruger ganske simpelt en større del af deres muskelmasse end mænd, når de bruger musen. Og når musen er placeret ved siden af tastaturet, skal kvinder vride mere i skulder og håndled end deres mandlige kolleger,” siger arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat Svend-Erik Hermansen.

Påvirker både arbejde og privatliv

Musesmerterne er ikke til at spøge med. Undersøgelsen viser nemlig, at smerterne både påvirker kvindernes arbejdsindsats og fritid. Hele 20 % af kvinderne er så plagede, at de i perioder har været nødt til at sætte arbejdstempoet ned, for mændene er tallet 13 %. 38 % af kvinderne har haft svært ved at klare almindelige gøremål i hverdagen og har sovet dårligere om natten på grund af musesmerterne. Det er dobbelt så mange som det tilsvarende tal for mænd.

Arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat Svend-Erik Hermansen ser med stor alvor på tallene og opfordrer arbejdsgiverne til at være mere opmærksomme på deres medarbejderes velbefindende:

”Musesmerter er et problem, der alt for ofte ignoreres. Vi sidder stadig flere timer foran computeren, og derfor skal arbejdsgiverne være bedre til at lytte til både mandlige og kvindelige medarbejdere og sørge for, at gener og smerter forebygges,” siger Svend-Erik Hermansen.

Om befolkningsundersøgelsen:

Analysen er gennemført af Userneeds for Contour Design. Den er baseret på 1.108 interviews med personer i aldersgruppen 18-65 år, som bruger computer på arbejdspladsen. Musesmerter defineres i undersøgelsen som gener og smerter forbundet med arbejde ved computeren og brugen af computermus.