Af Morten Engsig Christensen

Ny forskning viser at kroppen som tidligere antaget, ikke går i forfald allerede efter det 25. leveår – den venter faktisk 10 år, og det sker heller ikke nær så hurtigt som selv samme forskning, tidligere har vist.

25 eller 35 – det spiller ingen rolle
Vi har til for ganske nyligt troet at det 25. leveår var det fysiske vendepunkt, men nu ser det altså ud til at vi skal indstille os på endnu 10 år i fuld vigør. Det vil sikkert glæde mange at der ligger yderlige 10 år, bare venter på at blive brugt.

Det kommer måske i virkeligheden ikke som den helt store overraskelse. Der er i de senere år sket et skred i danskernes motionsvaner. Ikke bare er danskerne begyndt at dyrke andre mere moderne motionsformer, de er også villig til at dyrke disse langt oppe i alderen og faktisk villige til at tage de mere traditionelle sportsgrene op.

Hold dig fysisk aktiv
Senior- og hjerneforsker Henning Kirk pointerer at det hjælper på aldersvækkelsen at holde sig fysisk aktiv, og synes man at kroppen forfalder før man runder midten af 30’erne, skyldes det manglende fysisk vedligeholdelse – det gælder altså om at holde den fysisk aktive bane, der som oftest er en naturlig del af barndommen, vedlige. Det er naturligvis ikke vigtig at holde fast ved barndommens motionsform, og det har i de seneste år som sagt, vist sig at danskerne er mere end interesseret i at skifte de traditionelle sportsgrene, så som fodbold, håndbold og badminton ud med mere moderne motionsformer som løb, cykling og fitness. Andre går som sagt den anden vej – svaret ligger naturligvis i dagens mange muligheder.

Livsstil og medier
Der hvor motionstrender ofte kan aflæses først, er i livsstilsmagasiner. Alene det at livsstilsmagasiner bruger spalteplads på motion, er et tegn på at motion som helhed er en trend. Der findes selvsagt magasiner som f.eks. Workout & Fitness, der udelukkende beskæftiger sig med motion. Disse magasiners læsere er bredere funderet end tidligere, hvilket vil sige at magasinerne breder sin artikelmasse ud på mere end bare fitness og styrketræning. Magasinerne bugner af råd, vejledning, forskningsresultater og nyeste trends indenfor beklædning, såvel som decideret guides til hvordan du kommer i gang med alskens motion.

70 eller 80 – det spiller heller ikke nogen rolle
Er man i dag 70 eller 80 år, ja så er der ingen undskyldning for at komme i gang, hvilket mange faktisk gør. Sammenligner man tallet af aktive 70-79-årige badmintonspillere fra 1993 med tallet fra 2005, så viser det med al tydelighed at alder ingen rolle spiller – der var i 1993 ingen aktive bamintonspillere mellem 70-79 registrerede, men det tal var 2005 steget til 5 %. Dertil skal ligges alle de der ikke er registrerede, men som er kommet i gang med badminton på anden vis.

Motionen ændrer sig over tid
Det der i dag kendetegner motion er, og lad det være slået fast med syv tommer søm, IKKE alder, men måden og dermed intensiteten. Intensiteten ændrer sig naturligt over tid og den falder selvfølgelig med alderen, men der er, som tidligere troet, ingen grund til at stoppe med motion på grund af alder.

Artiklen er skrevet på baggrund af en artikel trykt i dgi-magasinet ”Udspil” september 2006