Af Morten Engsig Christensen

Vi ved det ALLE: det er ikke sundt at ryge. Men kan du ikke stoppe skal du seriøst overveje at motionere for der er ”point” at hente.

Ældre kvinder, men det gælder også mænd
I en undersøgelse af ældre kvinder, fandt forskerne ud af rygere der motionerede havde 35 % mindre chance for at blive ramt af lungecancer end de der ikke trænede, men jo stadigvæk røg.

Dette er dog ikke synderligt nyt konstaterer eksperter, og ligger til at det er så usundt at ryge at de må tage afstand fra undersøgelsen. Dr. Kathryn Schmitz der ledede undsøgelse pointerer også at dette IKKE er en blåstempling af rygning, hvis du motionerer.

Kathryn Schmitz, der er professor ved Universitetet i Pennsylvania fortsætter med at skære det ud i pap
– Det bedste rygere kan gøre for at holde lungecancer væk, er at kvitte smøgerne.
Hvis du kvitter smøgerne er du 10-11 gange bedre stillet i forhold til de der ikke kvitter smøgerne, ligger hun til.

Stor undersøgelse
Undersøgelsen der er trykt i Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention er baseret på resultater fra et forsøg der havde sin start i 1986 og til dags dato har inkluderet 42.000 ældre kvinder. Kvinderne har hele vejen igennem videregivet info omkring deres rygning og fysiske aktivitet.

Ved udgangen af 2002 havde de Pennsylvania data fra 36.410 deltagere – 777 af disse havde lungecancer. 125 af disse var ikke-rygere, 177 var tidligere rygere 475 var rygere.

Motion kan som sagt hjælpe, MEN….
Ud af de 475 rygere med lungecancer motionerede de 324 IKKE – de resterende 151 motionerede, så motion har sin effekt, MEN Universitetet i Pennsylvania vil IKKE at dette skal sende fejl signal, så derfra er der kun ét: STOP RYGNING.