rødvin
1-2 genstande om dagen reducerer risikoen for hjerte-karsygdomme. For nogle år siden jublede de franske vinbønder og hele den franske vinindustri om kap, da det viste sig, at på trods af et relativt højt indtag af fedt, havde franskmænd med et moderat vinforbrug en lavere dødelighed forårsaget af hjerte-karsygdomme. Fænomenet blev kaldt for „det franske paradoks“.

Baggrunden for dette fænomen er bl.a., at indtag af alkohol forøger blodets indhold af HDL-kolesterol (HDL er det gode kolesterol, i modsætning til LDL-kolesterol). Der opstod imidlertid tvivl om, hvorvidt det var vinen, eller om al spiritus og alkohol havde beskyttende effekt. Senere undersøgelser viser, at alkohol i sig selv reducerer risikoen for hjerte-karsygdomme, men også at rødvin indeholder stoffer, der udover alkoholen, har en gavnlig effekt i relation til hjerte-karsygdomme. På grund af de røde druer, brugt i vinfremstillingen, indeholder rødvin flavonoider og phenoler. Disse to grupper af stoffer virker som antioxidanter, og menes at give rødvin den ekstra beskyttende effekt, ved at kunne hæmme LDL-kolesterols negative virkning i relation til åreforkalkning og blodpropper. Ovennævnte stoffer finder du i øvrigt også i røde vindruer, blåbær, grøn te og rødbeder.

Ved at sammenligne statistikker fandt forskerne, at alkohols generelle beskyttende effekt, kan opdeles i 3 grove grupper: vin, øl og spiritus. Dem, der hovedsageligt drikker vin, har faldende dødelighed, dem, der hovedsageligt drikker spiritus, har stigende dødelighed, og for dem, der hovedsageligt drikker øl, er der ingen ændringer. Så tag et glas vin til aftensmaden, sæt prop i flasken og tag et glas mere næste aften!