Brug af anabole steroider antages at være den mest udbredte form for doping i motions- og fitnessmiljøer. Men langt fra alle bivirkninger ved misbrug af de forbudte stoffer er kendte i alle detaljer.

Sidst i august påviste et nyt videnskabeligt studie fra Herlev Hospital, at misbrug af anabole androgene steroider virker hæmmende på unge mænds produktion af testosteron. Det gælder også flere år efter, at de er stoppet med at tage anabole steroider. Og det kan medføre alvorlige langtidskonsekvenser for unge at bruge stofferne.

Hos Anti Doping Danmark, som har støttet studiet økonomisk med midler fra deres forskningspulje, ser man de nye resultater som endnu et argument for at sætte ind med en forebyggende indsats, men også at etablere behandlingstilbud for dopingmisbrugere.
”Hvis man er blevet afhængig af dopingstofferne, er der behov for et målrettet behandlingstilbud, som kan hjælpe brugerne ud af deres afhængighed og behandle de eventuelle fysiske og psykiske konsekvenser. Vi mangler dog fortsat et sådant tilbud i Danmark,” udtaler Malene Radmer Johannisson, som er seniorkonsulent i Anti Doping Danmark (ADD).

Studiet viser desuden, at der er fare for, at mændene ikke får det samme niveau af testosteron igen efter et misbrug. Herudover dokumenter det en række velkendte bivirkninger forbundet med brugen af steroider som træthed, impotens, nedsat sexlyst og øgede symptomer på depression som følge af det nedsatte testosteronniveau.