Mange atleter især indenfor bodybuilding og american football sværger til tårnhøje protein indtag, for at øge deres muskelopbygning. Men en ny undersøgelse fra University of Texas, viser tendenser der er i modstrid med ovenstående overbevisninger. Undersøgelsen kan måske også være med til at kaste nyt lys over hvordan muskelnedbrydning hos ældre kan mindskes.

Forsøgets resultat, der blev opnået ved at måle muskel synteseraten i frivillige, der indtog forskellige portionsstørrelse af magert oksekød, viste at kun omkring de første 30 gram af den proteinmængde der blev indtaget i et måltid, førte til muskelopbygning.

“Vi vidste fra tidligere, at ved at indtage 30 gram protein, hvilket svarer til ca. 120 gr kylling, fisk, eller som i dette tilfælde oksekød – forøges musklernes protein syntese med 50% i såvel yngre som ældre voksne” udtaler professor Douglas Paddon-Jones, senior forfatter på det forsøg der blev publiseret i september udgaven af ”the Journal of the American Dietetic Association”. “Vi stillede spørgsmålet, hvis 120 gr kød giver en 50% forøgelse, vil 350 gr kød, der indholder omkring 90 grams protein, give en tilsvarende ekstra forøgelse?”

Forskerne testede denne tese, ved at bespise 17 yngre og 17 ældre frivillige med identiske måltider bestående af enten 120 eller 350 gram portioner af magert oksekød. Ved hjælp af blodprøver og biopsi af lårmuskulater, kunne de efter hver måltid fastlægge de enkelte deltagers protein syntese.

“Hos såvel yngre som ældre opdagede vi at, såvel 120 som 350 gram portioner af magert oksekød gav nøjagtigt den samme forøgelse i protein syntesen.” fortæller Paddon-Jones. “Det tyder på at ved omkring de 30 grams protein per måltid, måske endda lidt mindre, der rammer protein syntesen loftet.

Paddon-Jones påpeger ligeledes, at et mere effektivt mønster i hvordan f.eks. Amerikanere indtager deres protein henover dagen, kunne få stor indflydelse på de daglige vaner fremover.

“Sædvanligvis, spiser vi meget lidt protein til morgenmad, lidt mere til frokost, for til sidst at indtage en stor mængde om aftenen. Så ifølge Paddon-Jones ” indtager vi for lidt protein til effektiv muskelopbygning igennem dagen og om aftenen indtager vi mere end vi har brug for. Og størstedelen af det overflødige protein vi indtager om aftenen kan ende med at blive omdannet til sukker og fedt.”

Ifølge Paddon-Jones kunne en mere effektiv koststrategi, for at sikre muskelopbygning og samtidigt holde det totale kalorie indhold under kontrol, være at ”flytte” noget af den ekstra protein der typisk bliver indtaget om aftenen over på morgenmad og frokosten.

“Kort sagt, så behøver du ikke at indtage massive mængder af protein for at opnå maksimal optagelse, du skal blot have lidt mere omtanke når du fordeler proteiner over dine måltider”, siger Paddon-Jones. “Spis et æg, eller få et glas mælk eller yogurt eller en håndfuld nødder så du er sikker på at få 30 gram protein til din morgenmad, tænk på tilsvarende måde omkring frokosten og spar på protein indholdet i din aftensmad, så er du på rette vej.