six-packDet er få af os, som ikke drømmer om et hakket vaskebræt, når strandsæsonen indledes. Vi laver utallige maveøvelser med flere hundrede gentagelser i løbet af foråret, men alligevel udebliver resultaterne gang på gang.

 

Hemmeligheden er, at vaskebrættets fremkomst først og fremmest hænger sammen med, hvad du spiser. For indtil fedtprocenten kommer ned på omkring 10-12 stykker for mændenes vedkommende, skal der en rigtigt god belysning til, før sixpacken er synlig. For kvindernes vedkommende er det, at opnå et decideret vaskebræt med tydeligt defineret mavemuskler, endnu mere besværligt. Men ved en fedtprocent omkring 18-20 stykker vil der i stedet være en betydelig flad veldefineret mave. Inden fortvivlelsen sætter sig, så er der små fif, som kan være med til at fremme processen væsentligt.

 

Vejen til et vaskebræt
Vi kender garanteret alle sammen følelsen af, at maven ikke er flad til trods for fornuftig fedtprocent og mavetræning. Årsagen er, at mavemusklerne er bygget op i lag, hvor de inderste ikke træder synligt frem i vaskebrættet. Derimod virker de som et korset og holder indvolde m.v. på plads, og på den måde skaber de visuelt en flottere mave. Men for at starte fra en ende af, så hjælper det ikke noget at lave hundredvis af mavebøjninger for at tone og definere musklen. Det er en skrøne. Det eneste, det bidrager med, er bedre udholdenhed i mavemusklerne. Hvis det er et ønske i sig selv, så fortsæt endelig denne praksis. Men hvis du i stedet vil have et synligt vaskebræt, skal maven trænes som alle andre muskler. Det vil sige med varierende øvelser og gentagelser op til 15 og med belastning, hvis øvelsen føles for nem uden.

 

Mavemusklerne er ikke anderledes end andre muskler. Der er ingen grund til at køre utallige gentagelser i maveøvelser med det håb, at det toner og definerer musklerne. Det eneste, der opnås, er bedre udholdenhed i netop de muskler. I stedet bør der fokuseres på gentagelser mellem 8 og 15 afhængig af éns individuelle niveau. Hvis du først lige er begyndt seriøst på din mavetræning, så vælg et højere antal gentagelser, hvor den ekstra belastning samtidig er beskeden. Det er en nem måde at holde skader og lignende fra døren, som opstår på grund af dels dårlig udførelse og dels ringe styrkeniveau.

 

Efterhånden som disse to faktorer bliver bedre og bedre, sænkes antallet af gentagelser samtidig med belastningen øges. Ligesom med andre muskler har maven også brug for hviledage. Det er derfor ikke anbefalelsesværdigt at lave tung mavetræning syv gange om ugen. Hold dig til hver anden dag som tommelfingerregel. Hvis du har behov for at finde nye øvelser til at variere imellem, så prøv at tjekke udvalget i vores øvelsesdatabase.