MTBDet var en revolution for 10 år siden, da skoene med de buede såler kom til Danmark. Det er det faktisk stadig 10 år efter, hvor MBT fortsat er blandt verdens førende funktionelle skoproducenter.

Masaierne i Afrika har i mange år gået med sandaler lavet af klippede bildæk. De runde såler var det, der inspirerede til de MBT sko, vi kender i dag. Her er også buede og runde såler, som betyder, at man træner sin krop – selv når man bare går eller står. Med MBT sko står man nemlig aldrig helt stille, hvilket træner og styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen.

– Og det giver samtidig en sundere og mere oprejst holdning, siger Charlotte Buur Poulsen, MBT Nordic.

Sål-konstruktionen i MBT fodtøjet er opbygget med blandt andet en Masai-sensor, som er blød og stødabsorberende. Sammen med det verdenspatenterede balancepunkt og den specielle sammensætning af sålen, får MBT den buede form og virker som et indbygget vippebræt.

Forskere fra hele verden har undersøgt skoene og deres effekter.

– Så derfor kan vi faktisk sige, at vi ved, at det virker. Man får en bedre holdning, et bedre blodomløb og træner musklerne, når man går og står.

Fra klodset til elegant 

De første MBT sko var – lad os være ærlige – lidt kluntede at se på. Kæmpestore såler og et design, der ikke lige var til catwalken. Men skoene har gennemgået en massiv udvikling, så de i dag kan bruges til hverdag og fest. Sålerne er stadig runde, da det er skoenes kendetegn, men såler og design er fulgt med tiden, så man i dag kan få elegante sandaler med guldremme, farverige sportssko og pæne herresko.

– Der kommer to nye kollektioner hvert år, så det er altid spændende at få de nye sko ind, siger Charlotte Buur Poulsen.

Historien kort

I 1996 introducerede en schweizisk ingeniør den første prototype af MBT og fik den patenteret over hele verden. Udviklingen af sålkonstruktionen og designet er fortsat lige siden. MBT blev hurtigt en succes i mange lande, og i 2004 kom Masai-skoene til Danmark. Året efter fulgte de øvrige nordiske lande efter.  I dag er Norden i et tæt samarbejde, og den schweiziske idé er blevet til en succes verden over.

I Danmark forhandles skoene blandt andet hos fysioterapeuter, MBT Shops og skobutikker og online i den officielle webshop www.mbtshop.dk.

Meget er sket siden de første spæde prototyper blev sat i værk, men en ting er sikkert:

“De mange gode MBT effekter og fysiologiske tanker bag produkter er uforandrede.”