Maraton, ironman, triatlon og andre former for ekstrem udholdenhedstræning kan ifølge nyt australsk studie give hjerteskader.

Maraton, triatlon, ironman er tilsyneladende ikke så sundt, som vi tror. Flere studier indikerer, at atleterne risikerer at få skader på hjertet.
Ekstreme former for udholdenhedstræning som f.eks. maraton, triatlon og ironman var tidligere for de få og seje. I dag tiltrækker det et voksende tal af almindelige motionister, der har mod på at udfordre deres krop.

Men måske gør de klogt i at holde sig fra det. I hvert fald indikerer et australsk studie, at så ekstrem en træning kan være en stor en mundfuld for hjertet. Konsekvensen af den hårde træning kan være permanente hjerteskader.

De australske forskere fulgte i deres studie en gruppe på 40 atleter, der havde en gennemsnitsalder på 37 år, og som enten dyrkede maraton, triatlon, bjergcykelløb eller ultratriatlon, ( tre gange ironman).

De trænede alle i mere end 10 timer om ugen og havde i deres seneste løb nået i mål blandt den øverste fjerdedel af deltagerne. Ingen af forsøgspersonerne led på forhånd af hjerteproblemer eller havde nogen form for risikofaktorer i forhold til hjertesygdom.
Forskerne testede og undersøgte atleterne et par uger før løbet, umiddelbart efter løbet samt mellem 6 og 11 dage efter løbet.

For alle deltagerne viste det sig, at højre hjertekammer blev markant større lige efter løbet, og at dets funktion på alle måder blev forværret. Det venstre hjertekammer var derimod upåvirket.

Mellem 6 og 11 dage efter løbet var højre hjertekammerfunktion igen normal bortset fra’uddrivelsesfraktionen’ – det vil sige den hastighed, hvormed væske flyder ud af hjertekammeret – der blev ved med at ligge under det almindelige niveau.