m+ªrkerAf Nanna Aagaard Larsen

Nøglehulsmærket er en del at et fælles nordisk anliggende, hvor Island, Sverige, Norge og Danmark arbejder sammen om at gøre det nemmere for den nordiske forbruger, at vælge og købe sundere fødevarer. Nøglehullet er det officielle ernæringsmærke for fødevareministeriet.

 

Et sundere valg

Alle produkter som er mærket med nøglehulsmærket, lever op til de samme kriterier for fedt, sukker, salt, fuldkorn og kostfibre. Ved at købe efter mærket, vælger man de madvarer der udgør et sundere alternativt indenfor de forskellige fødevaregrupper og man tager dermed et sundere valg, hvor fødevarerne lever op til anbefalingerne som foreligger for henholdsvis fedt, sukker, salt, fuldkorn og kostfibre. Mærket gør det dermed nemmere at leve efter de 8 kostråd.

Læs mere om dette på www.altomkost.dk

Nøglehullet kan findes på fødevarer som mejeriprodukter, kød og kødprodukter, fisk og skaldyr, færdigretter, brød, mel, korn og pasta, frugt og bær, kartofler og rodfrugter samt andre grøntsager og vegetabilske produkter.

Læs mere på www.noeglehullet.dk

 

Vælg fuldkorn først

Fuldkornslogoet er et partnerskab mellem flere parter såsom, COOP, Easyfood, Kohberg Brød A/S, Kræftens bekæmpelse og mange flere. Fuldkornslogoet er del af fuldkornskampagnen og tilhører rent juridisk fødevarestyrelsen.

Visionen for dette partnerskab er at fremme folkesundheden og få danskerne til, at spise mere fuldkorn til dagligt. Med fuldkornslogoet vil de øge tilgængeligheden af fuldkornsprodukter, og med dette gøre kendskabet til fuldkorn og dets gavnlige virkning, mere udbredt. Mærkningen har til hensigt, at gøre det nemt for den enkelte forbruger, at vælge produkter, der har et højt fuldkornsindhold og dermed et sundere valg.

 

Mærket er, at finde på produkter som:

–       Mel, gryn, flager, knækkede kerner og ris

–       Brød og brødmix

–       Knækbrød og skorper

–       Pasta og nudler (uden fyld)

–       Grød og grødpulver

Indenfor disse produkter er der en række forskellige krav, som de enkelte skal opfylde i forhold til fuldkornsindholdet, hvis de skal bære fuldkornslogoet. Derudover stilles der også en række krav til indholdet af fedt, sukker, kostfibre og salt, hvor anbefalingerne her stemmer overens med kravene for nøglehulsmærkede fødevare.

Ved at vælge at købe ind efter fuldkornslogoet, gør man det nemmere at leve op til de anbefalinger som fødevarestyrelsen har sat for fuldkorn. De anbefaler, at man mindst får 75 gram fuldkorn om dagen, som en del af en varieret kost.

Læs mere på: www.fuldkorn.dk