Utrænede kvinder er de dårligste til at svede, mens trænede mænd scorer topkarakter, viser ny japansk undersøgelse.

Det er pigerne efter drengene i svedkonkurrencen. Til gengæld er forskere i tvivl om, hvorvidt kvinder er bedre til at slippe af med varmen på andre måder for eksempel gennem huden.

Det gamle mundheld om at “mænd sveder, mens kvinder gløder”. Er ikke helt vrøvl for et nyt japansk studie påviser nemlig, at mænd sveder mere effektivt end kvinder og i større mængder.
Resultaterne fremkom da man lod 37 personer cykle på en kondicykel i en time med stigende intensitet.
Forsøget viste, at kvinder, der sjældent motionerer i dagligdagen, har sværest ved at få svedperlerne frem, mens mandlige sportsfolk producerer den saltede kropsvæske i overflod. Et resultat, der er i overensstemmelse med tidligere undersøgelser.

Kvinder har det hårdest i sommervarmen
Evnen til at svede er en vigtigt kropsfunktion, som afhjælper kroppen med at tilpasse sig i varme omgivelser. Sveden er nemlig med til at køle kroppen.
Studiet indikerer derfor, at kvinder lider mere i sommervarmen end mænd.
Forklaringen er ifølge forskerne helt enkel den, at kvinder har mindre væske i kroppen end mænd.
Det er derfor biologisk set smartere for kvinder at spare på de livsvigtige dråber for at undgå at dehydrere, når solen for alvor bager.
»Det mindre svedtab hos kvinder kan være en adaptionsstrategi for at sikre overlevelse i et varmt miljø, mens den højere svedrate hos mænd kan være en strategi til at opnå større effektivitet under arbejde og bevægelse,« siger medforfatter Yoshimitsu Inoue fra Laboratory for Human Performance Research ved Osaka International University i Japan til BBC News.

Dyrk motion før en hedebølge
Alle testpersonerne begyndte at svede under øvelsen, men kvinderne skulle op i et højere gear end mændene, før processen gik i gang.
Tilmed steg forskellen mellem kønnene, efterhånden som intensiteten steg.
Der var også stor forskel på de trænede og utrænede personer, og forsøget viser, at man ved at dyrke motion kan forbedre sin evne til at svede.
Regelmæssig motion før en hedebølge kan derfor hjælpe kroppen med at akklimatisere.

Resultaterne er netop publiceret i tidsskriftet Experimental Physiology.