Tunge og ukomfortable blodtryksmålere kan i fremtiden blive afløst af ultralette målere fra virksomheden ToCare. Blodtryksmåleren sættes på armen som et elastisk bind. Forskerparken CAT i Roskilde har investeret 1,8 mio. kr. i ToCare, der er skabt i et samarbejde med Danfoss PolyPower og Roskilde-virksomheden Care2Wear.

Måleudstyret udmærker sig bl.a. ved at overføre målingerne via mobilnettet, så personen, der bærer udstyret, ikke behøver at opholde sig på hospitalet for at blive testet.

Area Manager Lars Hallgreen, CAT, oplyser, at ideen er en udløber af CAT’s samarbejde med Sygehus Syd i Region Sjælland og efterfølgende dialog med Danfoss og Care2Wear:

– Ved at samle et konsortium af kompetente partnere har vi forenet de nødvendige ekspertiser. Danfoss PolyPower A/S fremstiller ’intelligente elastikker’, der kan rulles eller foldes til næsten enhver form. Materialet indeholder sensorer, der fx kan anvendes til elektronisk måling af blodtryk.

Care2Wear udvikler løsninger til overvågning af patienter. Hovedproduktet er ECGLink, der fjernovervåger hjertepatienter. Hjertekardiogrammet bliver ligesom blodtryksmålingen transmitteret via mobilnettet til samtidig analyse på hjerteafdelingen.

Flere markeder
Hospitaler og klinikker vil være naturlige kunder i sammenhæng med behandling og forskning, men parterne ser også et marked til privatpersoner, som vil have en brugervenlig blodtryksmåler til erstatning for de eksisterende klodsede udgaver. Endelig vurderer parterne, at der er et marked inden for sport og fitness.

Prismæssigt skal måleren ligge på samme niveau som de eksisterende modeller, men den skal skille sig ud ved bl.a. at være mere brugervenlig, mere robust og mere præcis end konkurrenterne.

Det fortsatte forløb finder sted under ledelse af et team, der samler kompetencer fra Danfoss og Care2Wear samt Care2Wears lægefaglige netværk:

– Desuden trækker CAT på det netværk, vi har i Sygehus Syd. Det er et godt eksempel på en helt ny form for offentligt/privat samarbejde, som over tid kan udvikle sig til egentlige virksomheder, siger Lars Hallgreen.