Der hersker en udbredt holdning om, at løbere skal holde sig langt væk fra hård styrketræning.

Men lad os med det samme slå fast at styrketræning godt kan betale sig for dem der dyrker udholdenhedstræning – løbere, cykelryttere, svømmere og triatleter.

Træningen skal blot være funktionel. Med funktionel styrketræning menes et styrketræningsprogram, som specifikt er designet til løberens baggrund, målsætning og tid til rådighed.

Løbere, der kombinerer deres løb med funktionel styrketræning, kan således se frem til en bedre udholdenhed og større styrke. Sidstnævnte kan især medvirke til, at man kan træne hårdere end man plejer, fordi man er stærkere og derved kan tåle større træningsmængder. Som bonus viser det sig ofte, at løbere, der styrketræner, er mindre udsatte for skader, som kan være en bremseklods i et træningsforløb.

Undersøgelser viser dog, at laver udøveren styrke og udholdenhedstræning samme dag, bliver styrkeforøgelsen mindre i forhold til, hvis man lavede det på separate dage. Det bedste vil derfor være at styrketræne de dage, hvor der ikke løbes. Kan dette ikke lade sig gøre, er det bedst at styrketræne om formiddagen og udholdenhedstræne om eftermiddagen eller omvendt, så der bliver tid til at restituere mellem de forskellige træningspas.

Eksempelvis lette træningsture efter styrketræning – og ingen styrketræning efter de intensive pas. Styrketræning kan også prioriteres i forskellige perioder, hvor der ikke er de store motionsløb forude, f.eks. om vinteren.

Samtidigt er det langt sjovere med alsidighed, og styrketræning kan være et sjovt og anderledes islæt i den daglige rutine. Et individuelt baseret styrketræningsprogram med udgangspunkt i personens idrætsgren vil også være langt mere motiverende. Og som bekendt er motivation afgørende for et godt resultat.

Du kan få gode råd til at sammensætte dit eget styrketræningsprogram her.