Vil du gerne løbe hurtigere? Vil du gerne formindske dit energiforbrug når du løber? Vil du gerne have en bedre kondition? Så løb intervaltræning!

Hvad er intervaltræning

Intervaltræning går meget simpelt ud på, at du deler din træning op i mindre bidder. Du starter selvfølgelig med at lave 10-15 minutters opvarmning. Din opvarmning inden selve intervaltræningen kunne eksempelvis være 2 km løb og 3 stigningsløb på 100m. Derefter ved du som regel på forhånd hvordan din intervaltræning skal være. Et eksempel på et meget brugt og kendt intervaltræningspas er 5x1000m. Du starter altså med at løbe 1000m på tid. Du skal ikke presse dig selv mere end du kan løbe alle 5 intervaller i samme tempo. Efter du har løbet 1000m, holder du 3 minutters pause. Det gentager du 5 gange.

Hvorfor er intervaltræning godt?

Intervaltræning er et rigtig godt supplement til din løbetræning. Intervaltræning og løb hænger sammen. Vil du være hurtigere, er en smutvej intervaltræning. Måske har du et mål om at du gerne vil løbe 10km på 50 minutter og din personlige rekord på 10 km er 55min. For at forbedre din personlige rekord kan du bruge intervaltræning. Intervaltræning er en måde at presse kroppen til noget uvant. Du lærer simpelthen din krop at løbe ved et højere tempo. Det betyder altså, at når du løber intervaltræning skal du huske at løbe hurtigere samlet set end du ville gøre hvis du skulle løbe den samlede distance. Ønsker du at løbe 10km på 50min, altså 5 minutter per kilometer, skal du løbe dine 1000m intervaller omkring 4minutter og 30sekunder eller hurtigere.

Hvilke muligheder er der med intervaltræning?

Der er tusindevis af muligheder. Forestil dig på hvor mange måder du kan sammensætte din intervaltræning. 5x800m med 2 minutters pause, eller måske 3x1200m med 4minutters pause. Det er helt op til dig selv.

Er intervaltræning hårdt?

Intervaltræning er det hårdeste inden for løbetræning. Du presser din krop til det yderste. Det betyder også at du skal holde en længere restitutionspause. Du skal helst ikke løbe dagen efter, og hvis du skal, skal du løbe i et meget roligt tempo.

Når du finder et løbeprogram på internettet eller i en bog eller hvor du nu finder dit løbeprogram, er et godt råd altid at sørge for at programmet indeholder intervaltræning. Det er simpelthen et must med intervaltræning for at kunne forbedre dine løbetider. Du kan sagtens blive en bedre løber uden intervaltræning, men så går det bare ikke lige så hurtigt. Så hvorfor ikke træne intervaltræning?

Du kan se mere om vores løbeprogrammer her.

Denne artikel blev første gang publiceret i maj 2010. Denne version er omskrevet og opdateret i forhold til den oprindelige artikel, der også har været publiceret her på siden. – Redaktionen