Så prøv at stoppe
ved dipsstativet

Med den rigtige teknik kan denne klassiske øvelse bruges til det hele.

Den gode gamle klassiske Dips-bar er en af de bedste øvelser for bryst, skuldre og triceps. De fleste Dips-stativer minder om de parallele barer man kender fra gymnastikkens verden. Udformet således, at når du udfører øvelsen, så kan du kun holde med et neutralt greb. Forstået sådan, at dine håndflader peger ind imod din krop. Men hvis du ønsker at få fuldt udbytte af denne øvelse, så skal du benytte dig af et Dips-stativ der er v-formet, således at du også har mulighed for at udføre øvelsen med et omvendt greb. På den måde opnår du en større variation i din træning og mulighed for at påvirke musklerne fra andre vinkler.
Med det traditionelle greb og ret kropsholdning, påvirker du primært triceps og for at flytte belastningen mere over på forsiden af dine skuldre og bryst kan det anbefales at læne sig lidt fremover. Ved at bruge det omvendt greb, kan du flytte belastning mere over på den nedre del af dit bryst.

Dips er en øvelse som atleter inden for mange forskellige sportsgrene benytter sig af i stor udstrækning.
De fleste amerikanske sprintere, der jo netop har brug for fuld fleksibilitet i deres skulderled til de karakteristiske armbevægelser – sværger til denne øvelse. Især fordi, den som en ekstra gevinst udvikler endnu mere styrke når armene skal hjælpe med at drive kroppen fremover i deres kraftfulde løb.

Udførelse
Du laver i store træk den samme bevægelse, uanset om du bruger det ene eller det andet greb. Start med at løfte dig op til en position hvor dine arme er strakte.
Når du har fundet dit balancepunkt og er klar til at fortsætte, retter du blikket ligefrem, tager en dyb indånding og holder vejret, alt imens du langsomt sænker din krop ned. Sænk din krop indtil du føler et lille stræk på forsiden af dine skuldre og pres dig så op til start positionen igen. Ånd ud på vejen op.
Vær opmærksom på, at dine albuer ikke søger ud fra kroppen og prøv at holde dem i den samme vinkel gennem hele øvelsen.

Dips er en relativ svær øvelse og mange vil opdage, at de ikke er istand til at lave den, første gang de prøver.
Men det findes der også råd for. Hvis du ikke kan tage en fuld gentagelse, så starter du med at finde en skammel du kan stå på, det giver støtte til dine ben. Eller endnu bedre en lille trappestige. Start på det øverste trin – pres dig op til start positionen og sænk langsomt kroppen. Brug benene til at træde de to første trin op og pres dig derfra op til slutpositionen.
Når du kan tage 5-6 gentagelser på denne facon prøv, så at starte fra det mellemste trin og fortsæt så på denne måde indtil du er istand til at lave øvelsen uden brug af støtte.

Dips for triceps
Er det primært triceps du ønsker at lægge belastning på. Udfører du dips med det almindelige paralle greb og med hænderne anbragt med ca. en skulderbreddes afstand imellem dem. Vær opmærksom på at du hele tiden, holder kroppen lige. Jo mere din krop falder forover – jo mere flytter du påvirkningen fra tricpes til skulder og bryst.
Du har sikkert set nogle, der træne med ekstra belastning i denne øvelse, men det kan ikke anbefales. Fordelen ved denne øvelse er netop at den opbygger en god kropskontrol og sikre at du arbejder over øvelsens fulde bevægelsesbane. Alt for ofte ser man, at folk tager et vægtbælte på for at øge belastninger. Og at denne øgning af belastning sker på bekostning af korrekt udførelse, især i den nederste del af øvelsen. Netop den nederste del af øvelsen er i virkeligheden den vigtigste, for det er her at du opnår en øget fleksibilitet i dine skuldre og alt for mange skulderskader opstår desværre på grund af for lidt fleksibilitet i denne muskel.
Er du en af de få priviligerede der finder, at dips uden ekstra belastning, simpelthen er for nemt, så kan du selvfølgelig tage ekstra belastning på. Enten i form af et vægtbælte, eller ved at holde en håndvægt imellem dine fødder.
Dips er teknik krævende og bruger du tungere belastninger end du er istand til at håndterer, så sker der ofte det – at du dumper alt for hurtigt ned i bundpositionen og nærmest laver et afsæt for at få opdrift igen. Dette er bestemt ikke anbefalesværdig, da en sådan pludselig bevægelse, med ekstra belastning udsætter albuer og skulderled for unødig overlast.
Så hvis du absolut skal bruge belastning – så vær sikker på at du udfører øvelsen over hele dens bevægelsebane.

Dips for skuldre
Dips kan også bruges til at øge dine skuldres fleksibilitet. Det opnår du ved at blive lidt længere i slutpositionen. Ånd ud i bundpositionen – føl strækket og tag så en dyb indånding, inden du igen presser dig op.
Denne variant er dog væsentlig sværere at udføre og kræver lidt mere øvelse.

Dips for bryst
Tag med omvendt håndstilling, bredt fat i den yderste del at V-baren. Sænk dig langsomt og kontrolleret og vær opmærksom på at dine håndled ikke flytter sig undervejs. Læn dig en anelse fremover når du bevæger dig ned mod bundpositionen og pres dig så tilbage til udgangspositionen igen.