Af Morten Engsig Christensen

Nyhedsavisen skriver i dag 6/2 2007, at diskussionen om hvilket køn der har lavest smertegrænse, godt kan stoppe – det er kvinder.

Videnskabelige forsøg har vist at kvinder oplever smerte lang tid før mænd og det er der nok en god grund til. Kvinder har nemlig flere smerte-receptorer og de vil derved opleve større smerte end mænd, så smertetærsklen hos kvinder er naturligt lavere.

En fordel
Bobby Zachariae, der har ledet forskningen ser dog dette som en fordel. Kvinder går nemlig til læge og får undersøgt uforklarlige smerter før mænd gør det, og dette resulterer i at smertende skavanker bliver opdaget tidligere.

Er du rødhåret?
At kvinder ikke tåler samme smerte gør dog ikke at kvinder får højere dosis bedøvelse når de skal under kniven. Det er kun rødhårede der får 25 % mere bedøvelse når kniven svinges over dem. Det skyldes, mener eksperter, at det gen der gør folk rødhårede har forbindelse med kroppens smertesystem, så er du rødhåret og står foran operation skal du altså ikke være nervøs.

Smertetærskel og træning
Det mest interessante i undersøgelsen var dog, efter min vudering, at der var forskel på hvornår kvinder, såvel som mænd havde den største eller den mindste smertetærskel.

Det viste sig nemlig at der var forskelle i smertetærsklen: når mænd testede kvinder havde kvinder den laveste smertetærskel og når kvinder testede mænd, havde mænd den højeste smertetærskel.

Kvinder, mænd og træning
Skal vi lidt firkantet konkludere på dette iforhold til træningen i motionscenteret, til løbeturene i skoven eller til spinningslokalet, ja så må det blive følgende: mænd får meget ud af at træne med kvinder, MEN kvinder får ikke meget ud af at træne med mænd – de giver sig simpelthen ikke nok når mænd er tilstede……hmmm!