Har du et ønske om holde dig slank, gælder det om ikke at spise for meget

Men eftersom de færreste har lyst til at gå rundt og være småsultne hele tiden, er det vigtigt at være opmærksom på din naturlige appetitregulering. Der er blevet forsket en del i, hvilke faktorer der betyder noget for mætheden. Her følger syv faktorer, som har betydning for, om du føler dig mæt.

1. Omfang
Fødevarer med et højt vandindhold er gode til at fylde uden at give for mange kalorier. Dette gælder specielt grøntsager.

2. Fiberindhold
Fiberindholdet i dine måltider er en vigtig faktor for mæthed. Mad med højt fiberindhold fylder godt og er godt for fordøjelsen uden at bidrage med mange kalorier. Ligesom det også hjælper med at stabilisere påvirkningen af blodsukkeret. Så prøv at vælge fødevarer med et rimeligt fiberindhold til både mellem- og hovedmåltider.

3. Protein
Protein mætter mere end kulhydrat og fedt og giver desuden en højere efterforbrænding efter måltider. Ligesom det også hjælper med at stabilisere påvirkningen af blodsukkeret. Inkluder gode proteinkilder i hvert måltid (æg, kød, kylling og fisk).

4. Tyg maden godt
Kroppen registrerer, hvornår der er indtaget tilstrækkeligt føde ved hjælp af flere sanseindtryk. Hvis du tygger maden grundigt og smager ordentligt på den, vil du føle dig mere mæt, end hvis du bare sluger dit måltid. Ved at spise langsomt og tygge maden godt, kan du bedre nå at registrere, hvornår du ikke er sulten mere. Stop med at spise, inden du er propmæt. Mæthedssignalerne kan være lidt bagefter, og du vil opdage, at du faktisk ikke er sulten, selvom du kunne have spist mere.

5. Stabilt blodsukker
Fiber, protein og fedt holder det samlede glykæmiske index for et måltid nede. Det er derfor en god idé at indtage måltider, der indeholder flere forskellige ingredienser. Og f.eks. undgå mellemmåltider, der kun indeholder kulhydrat.
Det glykæmiske index fortæller, hvor hurtig en påvirkning af blodsukkeret du får efter at have spist en bestemt fødevare. Dette afhænger bl.a. af, om det er hurtige eller langsomme kulhydrater du indtager.

6. Koncentrer dig om dit måltid
Flere forsøg har vist, at du spiser mere end du har behov, hvis du f.eks. ser TV samtidigt med, at du indtager dine måltider.

7. Portionsstørrelser
Flere forsøg har vist en sammenhæng mellem, hvor store portioner du tager på din tallerken, og hvor meget du spiser. Brug evt. en mindre tallerken og hæld mindre op ad gangen. Du kan altid tage mere, hvis du stadig er sulten.