Kombinationen af koffein og glukose kan forbedre hjernens effektivitet, viser en nyere undersøgelse, hvor man har anvendt funktions-MRI (magnetic resonance imaging) for at identificere de nervemæssige substrater for den kombinerede effekt af disse to substanser.

Undersøgelsen, som blev publiceret i tidsskriftet ‘Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental’, blev udført af ledende forsker Josep M. Serra Grabulosa, fra Psykiatri og Klinisk Psykobiologi-afdelingen på Barcelona Universitet (UB), som også er medlem af August Pi i Sunyer Biomedical Forskningsinstitut (IDIBAPS); Ana Adan, lektor ved samme afdeling og medlem af Barcelona Universitets Institut for Hjerne, Kognition og Adfærd (IR3C); samt Carles Falcón, som er medlem af ‘Biomedical Research Networking Center in Bioengineering, Biomaterials and Nanomedicine (CIBER-BBN)’.

“Vores primære resultat viste at kombinationen af de to substanser forbedrer den kognitive præstation hvad angår fastholdelsen af opmærksomhed og arbejdende hukommelse ved forøgelse af effektiviteten i de hjerneområder, der styrer disse to funktioner”, forklarer Josep M. Serra Grabulosa. Dette understøtter teorien om en synergieffekt mellem to substanser, hvor de begge booster den andens effekt.

Teamet fandt specifikt ud af at personer, der både indtog kaffe og glukose viste nedsat hjerneaktivitet i forbindelse med aktivitet i den bilaterale parietalcortex og den venstre præfrontale cortex; to områder, der aktivt arbejder inden for opmærksomhed og hukommelsesprocesserne. Den nedsatte aktivitet og det at man ikke observerede faldende adfærdsmæssige præstationer i løbet af undersøgelsen, tyder på at hjernen er mere effektiv ved den kombinerede effekt af de to substanser, idet den behøver færre ressourcer til at yde den samme præstation, sammenlignet med de forsøgspersoner, som var på placebo eller som indtog koffein eller glukose alene.

For at udføre undersøgelsen, anvendte forskningsteamet fra UB funktions-MRI for at analysere hjerneaktivitet under den såkaldte n-back opgave, som evaluerer de basale evner inden for fastholdelse af opmærksomhed og arbejdende hukommelse ved at forbedre dagligdags kognitive opgaver. I et to-vejsblinded randomiseret design, blev deltagerne testet efter at have drukket en testdrik indeholdende enten koffein, glukose, en kombination af disse to substanser eller placebo, som kun indeholdt vand. Tests blev udført på 40 sunde frivillige testpersoner ved ‘Diagnostic Imaging Centre’ på Hospital Clínic de Barcelona.

En tidligere undersøgelse af effekterne af koffein- og glukoseindtag, udført af samme forskningsteam, afslørede forbedringer i opmærksomhedsevne og deklarativ hukommelse uden væsentlige ændringer i deltagerens subjektive tilstand. Konklusionerne herfra tydede på at en kombination af koffein og glukose har fordelagtig indvirkning på opmærksomhed (sekventiel reaktionstidsopgaver) og indlæring og på verbal hukommelse, hvilket man ikke observerede, da substanserne blev indtaget enkeltvis.