Hver tredje kvinde har tendens til at få appelsinhud på lår og baller. Til trods for det citrusfriske navn, er der absolut ikke noget lækkert ved en nopret numse. Desværre er der ingen nemme genveje, når det gælder om at komme appelsinhuden til livs. Til gengæld er løsningen effektiv og sund: Motion, god mad og forkælelse.

Appelsinhud eller cellulite er små geleágtige “poser” med affaldsstoffer, fedt- og væskeaflejringer, der lægger sig som knuder og klumper mellem huden og underhuden, så huden kommer til at ligne rynket appelsinskræl. Det er især kvinder med meget kvindelige former, der er udsatte, men ingen kan vide sig sikre.

Hvad kan jeg gøre for at reducere appelsinballerne?

Har du først fået cellulite, kan det være svært at fjerne den 100% igen. Og der findes ingen mirakelkure. Hverken cremer, piller, fedtsugninger, udrensningskure eller massageapparater kan gøre det alene. Men ved at kombinere sund mad, træning og massage, er du kommet et godt stykke af vejen. Og bivirkningerne er en lækker og veltrænet krop i balance. Det gælder om at stabilisere, opstramme og fremme blodcirkulationen i huden og det underliggende væv, så du fjerner de ophobninger af affaldsstoffer, der ligger under huden. Her er de 4 vigtigste strategier til at formindske de små noprede sataner.

Træn det væk

En aktiv livsstil er i høj grad med til at holde appelsinhuden nede eller helt væk. Forskningsresultater viser, at du kan reducere cellulitis med op til 50% ved styrketræning. Der, hvor der er muskler, kan der ikke dannes fedtceller. Hver cellulite-blære sidder nemlig over muskelvæv, og træner du regelmæssigt vævet, fjerner du ganske enkelt blærens næringsgrundlag. Desuden har en veltrænet muskulatur en bedre blodcirkulation, og affaldsstoffer kan derfor ikke så nemt sætte sig fast. Jo mere glatte og veltrænede muskler, der ligger under det yderste hud- og fedtlag, jo glattere vil det se ud. Veltrænede muskler giver det tiloversblevne kropsfedt et glat underlag, og dermed forsvinder den ujævne appelsinlignende overflade. Så hold dig slank og muskuløs! Din hud vil takke dig, og du vil kunne se en forskel – om ikke andet, så når du sammenligner lår med dine veninder, som “ligger på den lade side”.

Spis det væk

Men det er ikke nok at angribe problemet udefra. Alt, hvad du gør ved din krop, belaster eller styrker det hele og ikke kun områderne med cellulitis. En velafbalanceret kost sikrer et stabilt stofskifte. Stofskifteforstyrrelser fører nemlig til lagring af fedtmolekyler og binder en øget mængde af vand i kroppen. Undgå også så vidt muligt cellulitis-fremmende kulhydrater såsom kaffe, hvidt og lyst brød, slik og sukker og alle former for transfedtsyrer.

Drik det væk

Cellulite kan ikke som sådan “skylles ud” med diverse udrensningskure eller ved at drikke masser af vand. I så fald ville det være svært at forklare, hvorfor kvinder med en sund livsstil, også kan være ramt af cellulite. Dog er det en god idé at drikke masser af vand, hvis du vil appelsinhuden til livs, idet vand øger cirkulationen i kroppen. At leve sundt og drikke masser af vand har i det hele taget en positiv effekt på huden og kroppen generelt og vil forbedre udseendet – ikke kun på de udsatte områder.

En kombination af regelmæssig selvmassage med fysiurgisk massage er en god og lækker måde at holde appelsinhuden i skak på. Massage af lår, hofter og balder med hænderne, en halvblød børste eller en hamphandske forbedrer blodgennemstrømningen og letter udrensningen af ophobet væske og affaldsstoffer. Du kan også stimulere blodcirkulationen og hudens elasticitet ved at tage skiftevis kolde og varme bade. Der findes desuden en professionel mekanisk massage-terapi kaldet endermologi, som FDA, der er den amerikanske kontrolmyndighed på området, har godkendt som behandlingsform mod cellulitis. Endermologi, der også findes mange steder i Danmark, kan faktisk afhjælpe cellulitis midlertidigt. Det kræver ca. 8 behandlinger, hvis du har et mild til middelgrad af appelsinhud, men behandlingen er dyr og gør det ikke alene. Du skal stadig selv være aktiv i kampen mod knopperne.

Cellulitis og cellulite

er to begreber der ofte bliver blandet sammen, men som intet har med hinanden at gøre. Cellulite er det, vi kender som appelsinhud. Cellulitis er derimod en akut betændelsestilstand i hudens bindevæv og skyldes infektion af bakterier som stafylokokker eller streptokokker.

Appelsinhudens 9 fjender

• en normal stabil vægt

• ikke rygning

• at undgå brug af overflødig medicin f.eks. sovepiller, slankepiller, afførings- eller vanddrivende midler

• at undgå koffein, alkohol, fed mad og usunde fødevarer

• fibre, frugt og grønt

• vand

• motion

• massage de udsatte områder med creme eller bodyshampoo

• et afslappet liv