Vi ved, at svede i saunaen kan styrke vores hjerter, har forskning flere gange påvist. Men nu er der også noget, der tyder på, at sauna også kan medvirke til at reducere risikoen for andre aldersrelaterede sygdomme, fordi varmen i en sauna påvirker kroppens grundlæggende cellefunktioner. Forskning har påvist en klar sammenhæng mellem regelmæssig saunabrug og en øget levetid. Hvilket menes at skyldes, at varmen i en sauna styrker hjertet og hjælper med at forebygge hjertesygdomme. Men nu kan der også være andre sundhedsmæssige fordele af saunaer.

Det er den amerikanske læge Rhonda Patrick, der tidligere har skrevet flere rapporter om den positive virkning, som varme syntes at have på vores helbred. Hun skriver på www.foundmyfitness.com, at når cellerne i kroppen regelmæssigt udsættes for høje temperaturer, så aktiveres et protein i kroppen, som i studier af orme og fluer har vist sig at spille en meget vigtig rolle i ældningsprocessen. Væsentlig forhøjede temperaturer aktiverer ifølge Dr. Rhonda Patrick også et gen FOXO3, som er stærkt knyttet til livet og beskytter celler mod aldring.

Hun hævder, at saunaen på grund af dette kan have en meget gavnlig virkning på celle regenereringsprocesserne. Ifølge Dr. Rhonda Patrick betyder det, at saunaen skal have en forebyggende virkning på aldersbetingede sygdomme såsom Alzheimers, Parkinsons og Huntingtons sygdom; sygdomme forbundet med protein akkumulering og utilstrækkelig regenerationsevne i cellerne. For bedste effekt anbefaler hun regelmæssig og varm sauna, der varer mindst 20 minutter ad gangen.