Ny hollandsk undersøgelse viser, at det nyligt godkendte sukkerstof, Sukrin, fungerer som antioxidant og beskytter blodårerne. Sukrin sænker samtidig blodsukkeret, og da det som et naturligt sukkeralternativ er uden kalorier, er det også interessant i forbindelse med overvægt.

Undersøgelsen kan være rigtig gode nyheder for især diabetikere, men også for dem med forstadier til sukkersyge.

Sukkersyge-symptom nummer 1 er forhøjet blodsukker. Både forhøjet blodsukker og de frie radikaler, som tilstanden medfører, gør skade på blodkar, celler og væv. Behandlingen af sukkersyge har derfor i høj grad til formål at stabilisere blodsukkeret på et sundt niveau via kostråd og medicin. Nu blander en ny spiller sig i kampen. Sødemidlet Sukrin, der tidligere har vist sig at kunne sænke blodsukkerniveauet, bekæmper ifølge en ny hollandsk undersøgelse også de farlige, frie radikaler. Samtidig kan Sukrin som et kaloriefrit sukkeralternativ være interessant for folk, der gerne vil tabe sig.

For de over 400.000 danskere, der i dag lider af sukkersyge – samt de mange, som har forstadier til sygdommen – kan den nye hollandske undersøgelse være rigtig godt nyt. Forhøjet blodsukker og oxidativt stress fra frie radikaler er nemlig blandt de alvorligere symptomer ved diabetes – symptomer, der på sigt kan føre til hele den øvrige vifte af de såkaldte livsstilssygdomme.

2 teskefulde giver resultater
Forskerne fremhæver to interessante opdagelser i deres undersøgelse, der blev foretaget på sukkersyge rotter. De fandt ud af, at erythritol, indholdsstoffet i Sukrin, var en effektiv antioxidant, og fandt samtidig tegn på, at blodkarrene hos forsøgsdyrene blev beskyttet, når der var erythritol i kosten.

Undersøgelsen skete på Maastricht-universitet i Holland og offentliggjordes i. juli i det anerkendte tidsskrift, ‘Nutrition’. Forskerne anvendte 1 gram af det nye sukker pr. kilo kropsvægt. En japansk undersøgelse fra 2002 brugte et dagligt indtag på mellem 0,1 og 0,4 gram om dagen pr. kilo kropsvægt og fandt, at det sænkede blodsukkeret med op til 15 %. Man kan således regne sig frem til, at et effektivt indtag kan ligge imellem 8 og 80 gram Sukrin om dagen svarende til 2-20 teskefulde, hvis man vejer 80 kilo.

Støtter og beskytter
For højt blodsukker og for mange frie radikaler skader over tid blodkarrene. Dette er en af årsagerne til, at sukkersyge kan føre til hjerte/kar-sygdomme. I det hollandske forsøg viste det nye sukker sig at have en beskyttende virkning af den inderste karvæg eller endothelet. Dette er væsentligt, idet der kan opstå blodpropdannelse og åreforkalkning, hvis endothelet beskadiges.

Konklusionen fra det hollandske universitet er som følger: Det nye sukker optræder som en antioxidant i blodet og kan desuden hjælpe med at beskytte mod de skader i blodkarrene, som forårsages af for højt blodsukker. Resultaterne peger også på, at Sukrin kan være gunstig, ikke kun ved sukkersyge og overvægt, men også ved andre kroniske tilstande, hvor for højt blodsukker og frie radikaler er årsag til skader på væv.

Sød anti-age?
Nedsætter man antallet af frie radikaler i blodet, formindsker man samtidig den oxidative stress, som radikalerne udsætter legemet for. Populært sagt sætter den oxidative stress ekstra gang i det biologiske ur og bidrager således til aldringsprocessen. Netop hos diabetikere finder man øget oxidativt stress. Erstatter man hvidt sukker eller kunstige sødemidler med Sukrin, ser det altså ud til, at man kan bremse aldringen.

Kloge små skridt imod vægttab?
Erstatter man blot 4 teskefulde sukker – fx i kaffen – pr. dag med Sukrin, svarer det kaloriemæssigt til 4 kilo kropsvægt på et år.

Kort om Sukrin/erythritol
Erythritol findes naturligt i bl.a. meloner og svampe og fremstilles også ved gæring af almindeligt druesukker. Det er på Diabetesforeningens liste over sødemidler, som er velegnede til diabetikere, fordi det ikke får blodsukkeret til at stige.

På molekyleplan er erythritol den mindste af alle sukkeralkoholerne, hvor til også hører xylitol, sorbitol, maltitol mfl. Hvor de øvrige sukkeralkoholer primært ender i tyktarmen, hvor de forårsager luftdannelse og mavegener, bliver erythritol hurtigt optaget i blodbanen, hvorfra størstedelen udskilles uforandret via nyrerne i urinen. Resten, viser den nye undersøgelse, bekæmper frie radikaler og omdannes til harmløse biprodukter, der også udskilles.

På grund af en lang og grundig godkendelsesproces blev erythritol, der har været brugt i Japan og USA i snart 20 år, først tilladt i EU i 2008.

Erythritol forhandles i Danmark under navnet Sukrin og fås i helsekostbutikker samt på nettet. Det har en sød sukkersmag og kan afløse hvidt sukker og kunstige sødemidler i bagværk, syltetøj, smoothies, kaffe og te samt anvendes som drys. Den danske importør oplyser, at man forhandler med kage-, yoghurt-, chokolade- og slikfabrikanter om at skabe produkter sødet med Sukrin.

Læs mere på www.sukrin.dk.

DOKUMENTATION:

Link til den hollandske undersøgelse, “Erythritol is a sweet antioxidant”: http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2009.05.004

Link til den japanske undersøgelse: http://d.wanfangdata.com.cn/NSTLQK_NSTL_QK5972755.aspx