Forskning ved Eindhoven University of Technology viser at laserstråler kan forynge huden. Laserbehandlinger indfører varme i huden, og når huden påvirkes af varmechok på 45 °C, producerer hudceller mere collagen. Collagen er det protein, der gør huden stram og elastisk. Susanne Dams beskriver denne proces i sin Ph.D.-afhandling, som hun skrev på Biomedical Engineering Department på Eindhoven University of Technology.

Laserbehandling er meget almindelig på skønhedsklinikker og hos dermatologer. Selvom teknikken har været anvendt i mange år, har man ikke tidligere kendt behandlingens påvirkning og dens underliggede processer. Effekten af lyset er blevet undersøgt før, men ifølge forsker Susanne Dams er der stadig meget lidt kendskab til effekten af varmen fra laserbehandlingerne. Dams’ forskning giver nu en bedre forståelse for selve processen.

Først testede forskeren varmens effekt på cellekulturer, ved at give dem varmechok på 45 °C og 60 °C uden brug af laser. Dette udelukkede mulige effekter frembragt af laserlyset. Derefter udførte hun lignende tests på stykker af bortopereret menneskeligt hud, og på et senere tidspunkt opvarmede hun disse stykker med laser. Resultatet af disse tests var i overensstemmelse med tidligere tests. 09:44 /16

Hun viste at varmechokkene førte til forøget collagenproduktion, som anses for at være en af de vigtigste årsager til at huden forynges. Den menneskelige krops produktion af dette aftager efter 25-årsalderen, og forårsager rynker og slap hud. Den bedste effekt viste sig at komme fra en behandling hvor huden blev udsat for varmechok på 45 °C i 8-10 sekunder. Det viste også at højere temperaturer forårsager skade på hudcellerne. Dams fastslog i sine tests at varmebehandling af cellekulturer i 2 sekunder ved 60 °C resulterer i cellenekrose (celledød).

Spørgsmålet om hvor længe laserbehandlingens hudforyngende effekt varer forbliver for øjeblikket ubesvaret. Dams opdagede at efter et varmechok vender genets ekspression (forstadiet til proteinets dannelse) tilbage til dets normale niveau efter 48 timer. Men den ekstra collagen, som blev produceret på grund af den forøgede genekspression, bidrager til længerevarende hudforyngelse.

Selvom undersøgelsen antyder at det er varme, frem for lys, som giver den foryngende effekt, er laserbehandling stadig den foretrukne metode, ifølge Dams. “Ved hjælp af laser kan man opnå meget præcise resultater, fordi den kan opvarme specifikke elementer i huden, og samtidigt efterlade resten uskadt. Dette giver mulighed for at opnå optimal effekt”.

Dams udførte sin forskning i samarbejde med Philips Research Eindhoven.

Kilde: Eindhoven University of Technology, AlphaGalileo Foundation.