shutterstock_97374719Er du træt af at skulle følge et træningsprogram slavisk, så er det måske på tide, at du starter op på egen hånd og laver dit eget løbeprogram. Der findes et hav at løbeprogrammer på nettet og i bøger, men ofte er det bedst at selv have lavet sit program.

Overvejelser til dit løbeprogram
Før du laver dit eget program til løb, er der nogle ting du bør overveje. Først og fremmest hvorfor du vil lave dit eget løbeprogram? Det kan der være flere grunde til, men oftest ser man at det skyldes 3 ting:

Løb er en fleksibel sportsgren, og det skal programmet også være
Det er motiverende at lave sit eget program
Du kan specialisere dit program efter egne ønsker
Det er de hyppigst hørte grunde til at lave sit eget løbeprogram. Og det er gode grunde. Ved at lave dit eget program, kan du nemlig opnå alle 3 ting.

Opbygning af dit løbeprogram
Når det kommer til opbygningen af dit træningsprogram, skal du på forhånd vide hvad målet er. Definer dit mål. Vil du løbe 5km på 20 minutter, skal du have meget kvalitetstræning og meget intensiv træning med i træningsprogrammet, mens hvis du træner til marathon, skal du have mere kvantitet (som regel) og med mindre intensitet.

Intervaltræning
Ethvert træningsprogram skal have mindst en ugentlig intervaltræning. Løb og intervaltræning er to ting der ikke kan undvære hinanden. Det skyldes at intervaltræning er den træningsform inden for løb, der giver de bedste resultater på nærmest samtlige løbedistancer. Når du skal lave din intervaltræning, er det kun din fantasi der sætter grænser. Søg lidt rundt på nettet efter forslag til intervaltræning og få lidt inspiration

Tempoløb
Tempoløb er en anden meget nyttig træningsform og den skal som regel også med i et træningsprogram til løb mindst en gang i ugen. Distancen korrigerer du alt efter hvad dit mål er.

Langt løb
Det er meget typisk for træningsprogrammer til løb at have et par lange løb med. Det kan være en rigtig god ide, da du derved opnår en vis udholdenhed som du ikke træner i samme grad ved tempoløb og intervaltræning.

Roligt løb og restitutionsløb
Som udgangspunkt skal dit træningsprogram indeholde en intervaltræning, et tempoløb og et langt løb i ugen. Så kan du træne 3gange i ugen og få 4gange så meget ud af din træning i forhold til at du løber den samme distance 3 gange i ugen. Vil du løbe mere end 3 gange i ugen, kan du supplere med roligt løb og restitutionsløb. Det er noget du kan lægge ekstra ind i dit træningsprogram.

Der findes mange træningsprogrammer til løb på nettet, men det kan være både befriende, motiverende og fleksibelt at lave sit eget træningsprogram. Du kan tilpasse træningsprogrammet og dit løb efter egne ønsker, og du kan korrigere som det passer dig. Derfor er det på mange måder en god ide at lave sit eget træningsprogram til løb.

Du kan også se vores løbeprogrammer her for at få lidt inspiration.

NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.