Fedme blandt folk, der spiser en fedtrig kost kan medføre skader på neuroner, eller nerveceller, i en central del af hjernen, der styrer kroppens vægt, ifølge manden der står bag en ny dyr undersøgelse.

Resultaterne bliv præsenteret på The Endocrine Society’s 93rd årlige møde i Boston.

”Den mulighed at, hjerneskade kan være en konsekvens af overforbrug af en typisk amerikansk kost, giver en ny forklaring på, hvorfor vedvarende vægttab er så svært for de fleste overvægtige personer at opnå”, udtalte manden i spidsen for forsøget Joshua Thaler, MD, PhD, et fremtræden medlem af Diabetes and Obesity Center of Excellence ved universitetet i Washington in Seattle.

Thaler og hans kollegaer studerede hjerner af gnavere på kort og lang sigt for at måle effekten af en kost med et højt fedtindhold. Efter at have givet grupper af seks til ti rotter og mus en fedt rig kost i perioder fra en dag til otte måneder, udførte forskerne detaljerede biokemiske, billedbehandling og cellesorterings analyser på dyrenes hjerner.

Inden for de første tre dage, hvor rotterne havde spist en kost der havde det samme fedtindhold som en typisk amerikansk kost, havde rotterne næsten fordoblet deres normale daglige mængde kalorier, rapporterede Thaler. Rotter og mus som blev fodret med kost med et højt fedtindhold tog på i vægt gennem hele forsøget.

Disse gnavere udviklede betændelse i hypothalamus, den del af hjernen, der indeholder neuroner og som er med til at kontrollere kropsvægten. På samme tid støtte en gruppe støtteceller kaldet, glia, og ådselsæder celler kaldet microglia sammen i hypothalamus og syntes at blive aktiverede. Selvom denne kollektive reaktion på hjernebetændelse, kaldet gliosis, aftog efter et par dage vendte den tilbage igen efter 4 uger.

”Gliosisn menes at være hjernens måde at hele sår på og ses typisk i forbindelse med slagtilfælde og multipel sklerose” siger Thaler. ”Vi tror at den tidlige Gliosis som vi så kan være en beskyttende respons der aftager med tiden”.

I deres forsøg, fortæller Thaler at de også opdagede skader på og i sidste ende tab af kritiske vægt regulerings neuroner. Disse neuroner, kaldet (POMC) neuroner, blev reduceret i antal i 8. måned, hos de mus, der indtog en kost med meget højt fedtindhold. Disse resultater var ikke synlige hos gnavere af samme alder, der havde spist almindelig kost.

Det er endnu ikke klart, om denne formodede hjerneskade er permanent, men det kan bidrage til vægtøgning, udtaler Thaler.

Denne undersøgelse, som blev finansieret af National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, giver nyt potentielt mål for behandling af overvægtige, konkludere Thaler.

”Hvis ny medicin kan blive udviklet til at mindske celle skaderne i hjernen når folk overspiser, kan den være effektiv i bekæmpelsen af fedme epidemien” siger Thaler.

Kilde: Medical News Today