Kan man overhovedet snakke om mountainbiking i et land, hvor Himmelbjerget med sine sølle 147 meter rager op? Selvfølgelig! Tag mountainbiken med i skoven og få trænet fysikken og testet dine reaktioner. Væltede træstammer, glatte rødder og kampesten vil udfordre dine køreevner, og pludselig føles bakkerne ikke helt så små endda. April er årets første forårsmåned. Forude venter dig en hel sæsons solid træning i skoven på brede dæk.

Træerne flyver forbi i Playstationfart. Mudder! Sving! Rødder! Hop! Nyt sving – og så en stejl nedkørsel. Alt sammen inden for sekunder. Jeg holder godt fast på styret og har to fingre klar på hver bremse. Under mig kaster cyklen sig frem mod nye forhindringer som en rodeohest på speed. At holde sig i sadlen kræver fuld koncentration. For enden af bakken trækker jeg i tøjlerne, bringer cyklen til standsning og kaster mig pustende i græsset.

Mountainbiking styrker muskulaturen i både ben og overkrop. Samtidig er det en ekstrem øvelse i balance og koordination. På skovens smalle stier, de såkaldte singletracks, har naturen lavet sin egen forhindringsbane med krav til køreteknikken. Du skal have cyklen henover væltede træer, udenom kampesten og samtidig undgå at glide på de glatte rødder eller sidde fast i mudderet. Det er krævende intervaltræning for både krop og hjerne – og så er det oven i købet sjovt.

Brug skovene rigtigt

Alt, hvad du behøver for at komme i gang, er en mountainbike – og så en skov selvfølgelig. Heldigvis har det længe været den danske stats holdning, at naturen ikke bare skal være til pynt. Den skal også bruges. Det nyder man som mountainbiker godt af.

Iflg. Adgangsbekendtgøresle er det kun tilladt at cykle på veje og stier hvor man kan forvente en alm. cykel vil køre, dvs. det er ikke tilladt for MTB’ere at køre på mindre trampestier i skoven. Undtaget er selvfølgelig de etablerede MTB-ruter. Her link til adgangsbekendtgørelse: Naturstyrelsen

Og i de private skove må du køre på stier, der er belagt med grus, sten eller asfalt. Kun i ganske få skove er det helt forbudt at cykle. På Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside www.sns.dk kan du finde oplysninger om de forskellige skovområder.

Den intense brug af naturen har desværre også sine ulemper. Tusind knopdæk henover en blød skovbund sætter sine spor.
Derfor har Skov- og Naturstyrelsen besluttet at udlægge faste ruter for at få slitagen under kontrol. Find ruterne her www.udinaturen.dk – søg MTB og kommune
Erfarne cykelfolk har med farvepletter markeret sporene henover højderygge, krydsende grøfter, gennem tæt krat og mellem store stammer, så der er udfordringer nok til mange ture. Har du lyst til at prøve kræfter med dem, kan rutekort downloades via styrelsens hjemmeside. www.skovognatur.dk