fido_11Det kan være fristende at ignorere vækkeuret søndag morgen og blive under dynen i stedet for at tage hul på dagen med en frisk løbetur. Men hvis vækkeuret nu i stedet er en ivrig, våd hundesnude for enden af din utålmodige firbenede løbepartner, som bare ikke kan vente et sekund længere med at komme ud i den friske luft, så er det straks sværere at blive liggende. Du har to ben, der skal trænes. Den har fire. Lad det blive starten på et smukt træningspartnerskab.

Hunde elsker at løbe og bevæge sig. Det er også en god måde at få rørt dig på, samtidig med at du skaber et stærkere bånd mellem dig og din hund. Tilsammen kan I forbedre jeres kondition og bryde hinandens grænser. Det er eksempelvis lige så stor en udfordring for hunden som for dig at løbe op af trapper. Følgende program vil ikke kun få jer i logrende god form, det vil helt sikkert også gøre din træning sjovere og gøre det nemmere for dig at komme ud af døren. Og din hund vil elske dig for det.

 

Commitment og kærlighed
Ud over motivationsfaktoren i at løbe sammen og følge med hinanden, vil din firbenede træningspartner ikke aflyse en træning eller sænke farten og intensiteten for at sludre. Til gengæld vil du få al den kys og kærlighed, du kan rumme, når I er færdige med at træne. Og stopper du for at trække vejret, vil hunden minde dig om at nyde duften af blomster (eller i hvert fald snuse i græsset).

 

Sådan kommer I i gang med at træne
Fitnesstræning med hunde kræver, at din hund er med på idéen både fysisk og mentalt. Du kan ikke bare trække Fido igennem et maraton fra den ene dag til den anden uden at forberede både dig og hunden. Hvis din hund indtil nu har levet et mere stillesiddende liv, skal den langsomt vænnes til det højere aktivitetsniveau.

Sørg for at tjekke hundens generelle sundhedstilstand, inden I kaster jer ud i træningen. Derefter gælder det om at vænne hunden til at løbe og træne ved siden af dig, så du ikke skal bruge din energi på at holde styr på den under træningen. Start derfor ud i det små med at gå i et raskere tempo, når du alligevel går med hunden og øg herefter intensiteten og længden af jeres gåture henover en periode.

 

Gode tips når du træner med din hund
Hvis det er varmt i vejret, så træn om morgenen. Især i sommerperioden kan det være hårdt for din pelsede ven. Jorden bliver også ophedet, og det kan være ubehageligt for hundepoter at løbe på. Så træn på de køligste perioder på varme dage, enten tidlig morgen eller sen aften.

Hold øje med din hunds varmetegn såsom overdrevet vejrtrækning med åben mund og træthed, så den ikke får hedeslag. Endelig skal du lade være at træne med din hund, hvis det er over 30 grader varmt. Hold igen med hård træning, hvis din hvalp er under 8 måneder. Deres energiniveau lægger op til at kunne følge med dig, men de er endnu ikke fuldt udviklede til at kunne træne rigtig hårdt, før de er mindst 8 måneder.

Størrelsen har en betydning, når det gælder hundetræning. En chihuahua og andre hunde i “legetøjsstørrelse” er med deres meget korte ben ikke avlet til hverken at løbe særlig langt eller særlig hurtigt. Labrador og andre sports- og jagtracer er langt bedre træningspartnere. Hold masser af vandpauser. Hunde har brug for langt mere vand end mennesker, så lad ikke din egen tørst styre jeres drikkepauser, men hold ofte vandpauser. Måske får du endda selv lidt mere indenbords.

 

Hundens træningsudstyr

– Halsbånd med tydelig ID

– En kraftig hundesnor

– Plastikposer til upser undervejs

– Vand

– En transporterbar vandskål (hvis din hund  ikke kan drikke af flaske)

– Lidt godbidder til belønning