shutterstock_54212218 kopiHvordan ens kostsammensætning skal være, kommer an på utrolig mange ting. For det første afhænger det af hvor aktiv du er, hvad dit mål er og hvad du egentlig kan holde ud at følge. Det jeg prøver at sige er, at det er en meget individuel ting. Man kan kigge på flere faktorer når man snakker om kostsammensætning.

For det første kan man tale om protein, kulhydrat og fedt fordelingen i kosten. Dette er noget mange fitness enthusiaster går op i. Det har da også sine fordele, men især også sine bagdele. Fordelen er, at man ved præcist hvor meget man får af hver ting +  hvor mange kalorier man får i alt. Desværre, som nogen siger, gør det dig samtidig klar til sindssyg anstalten. Ikke just noget vi har lyst til. Mit råd til jer der gerne vil notere jeres kost er, at holde øje med én ting ad gangen. Hvis du f.eks. skal tabe dig, så sørg for at holde kulhydrater nede, især de hurtige. Kulhydrater er det der absolut, er nemmest af få meget indenbords af. Derfor er det også det, der giver flest kalorier i længden. Hvidt brød, pasta, cornflakes og andre kulhydrater kan anbefales at ekskludere fra kosten. Hvis du hellere vil tage på i vægt, så hold øje med dit protein indtag. 1,5-2g pr kg. Kropsvægt siges at være godt for dem der prøver på at tage på i vægt.

Hav balance i det hele. Selv om du fokusere på hvor meget kulhydrat du f.eks. indtag, så er det ikke kun kulhydrater eller protein der spiller en rolle. Vitaminer, mineraler, enzymer og andre mikro ernæringsstoffer er absolut essentielle. Så selvom der er ”mange” kulhydrater i frugt og grønt, så er de langsomt optagelig og absolut nødvendige for et godt helbred. Så de kan f.eks. ikke anbefales at skære fra kosten. Gør du det alligevel, så sørg for at tage et vitamin og mineral tilskud.

Jeg har allerede nævnt det i denne artikel, men det at tælle alt hvad man spiser konstant kan gøre en til et nervevrag. Langt de fleste af os kommer langt bedre ud af det ved, at fokusere på de to ting jeg allerede har nævnt. At tælle det vigtigste næringsstof for det vi prøver at opnå, samt fokusere på at få en varieret kost. Dette behøver ikke engang være præcist. Et ca. tal vil fungere fint. Så hvis du f.eks. ved du 70kg, så vil et ca. indtag på 105-140 proteiner være fint til dit mål. Vil du være på den sikre side, så spise flere proteiner end det. Husk at den totale mængde kalorier også spiller ind. Desuden behøver du ikke tælle hver dag, hvis dine dage ligner hinanden. Hvis du f.eks. ved du fik 2000kcal den anden dag ved at spise ”x” og ”x”, så får du nok ca. det samme ved at spise det samme i dag. Overlad det ekstreme tal puslespil til professionelle atleter.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”