shutterstock_90528535 kopiMange unge, især drenge, er interesseret i at vide hvornår man må begynde at styrketræne. Der er anbefalinger, men i sandhed kan det komme meget an på individet og hvad de præcist har tænkt sig med deres træning.

En generel konsensus er, at det fleste unge godt kan begynde at træne når de er 15år. Dog findes der mange eksempler på unge under 15år der træner ting, som kan defineres som styrketræning. Bevares, det er vigtigt for unge at de få rørt sig.

Argumentet for at unge skal passe på med styrketræning er, at de har en chance for at få deforme knogle. Da knoglerne ikke er færdig udviklet før omkring de 15år (+ – alt efter hvem man er), kan store trykdannelser udefra være med til at ødelægge og give knoglerne en unaturlig form. Det man skal holde øje med, er hvor stort et stress der bliver puttet på knoglerne.

En generel god huskeregel vil være, at så længe du kan lave 10-12 gentagelser af en given øvelse, så burde der ikke være nogen fare. Dog skal du afsluttet sættet uden at køre til grænsen. Du skal have gas tilbage. Denne regel gælder for jer der er under 15år. Så er I hvert fald sikre. Hvis I vælger at gå over denne ”grænse”, så husk at lytte meget efter hvad jeres krop siger.

En sidste lille reminder vil være, at jeres læge eller kiropraktor / fysioterapeut vil kunne give jer det bedste svar. De er specialister og vil kunne give det absolut bedste bud. Hvis du er under 15år og absolut vil styrketræne og være på den sikre side, så start med at få vejledning af din læge. Evt. ofre det det koster, og hør en kiropraktor ad. Måske kan det være at spørgsmålet er så simpelt at svare på, at du får det for en slik.

Husk på at du har ansvaret for dig selv. Vælger du som meget ung at styrketræne, så tag de forholdsregler jeg blandt andet har nævnt, eller du må stå til ansvar for de eventuelle konsekvenser der måtte komme.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”