shutterstock_85736666 kopiIntervaltræning er ligesom navnet siger det. Du træner i ”intervaller”. Det betyder som regel, at du går fra et tempo til et andet. Fra en intensitet til en anden. Denne måde at arbejde på gør, at træningen bliver mere varieret og især mere effektiv. En genial måde at spare tid på.

Hvordan fungerer intervaltræning så helt nøjagtig? Du bestemmer to, tre eller flere tempi du vil variere imellem. Du bestemmer hvor mange ”sæt” der skal være og hvor lang tid hvert interval skal være. Dvs. at hvis du f.eks. skal løbetræne kan du gøre følgende. En nybegynder ville vælge gå- og luntetempo. De vælger intervallet 1 minuts gang, 30 sekunders lunte løb. Det milde interval gør det udholdeligt, men introducere alligevel en højere intensitet for begynderen. Begynderen starter med at gå et minut. Efter minuttet er gået og timeren ringer, begynder vedkommende at lunte i 30sek. Efter de 30 sekunder er gået, får de atter lov til at tage den lidt med ro. 10sæt til at starte med vil være glimrende. Det vil give en tur der varer 15min, hvoraf 5min af dem har været i luntetempo. Ganske god start. Ligeså stille kan man begynde at forlænge det hårde interval og forkorte det nemme interval. Til sidst kan man endda måske arbejde konstant i det hårde tempo over længere tid.

Alt efter i hvor god form du er, kan du vælge andre, hårdere intervaller. En klassiker når det kommer til interval træning, er Tabata protokollen. Protokollen går ud på, at man udføre et vist antal sæt af 20sek hårdt arbejde skiftevis med 10sek aktiv pause. Som f.eks. 20sek spurt med 10sek lunte løb. En meget nem protokol at arbejde med, og meget effektiv. Den kan bruges på alt. 20sek bænkpres efterfulgt af 10sek skygge boksning (står og slår ligeud i luften som stod der en overfor dig). Hvor mange sæt du vælger at udføre afhænger af hvad du ønsker at opnå. En begynder kunne tage 5sæt, og en erfaren 20sæt. Døm selv. Mit eneste råd vil være, at tage den med ro i starten. Er man ikke van til interval træning, kan det godt være meget hårdt fysisk og psykisk. Lad en ud af 3 dage være interval træning, og lad resten være normal træning. Evt. hvis du har brug for det, tilføj flere interval træningsdage.

Har du brug for at inkorporere intervaltræning i det program, så skriv endelig. Enten kan jeg eller en anden venlig brugere nok komme med nogle glimrende forslag til hvordan du kan gøre det.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”