Hvad er en veltrænet krop? Et interessant spørgsmål. Dog er det også meget svært at svare på, da definitionen kan variere meget. Er det den tynde, men slanke maraton løber der har en veltrænet krop, eller er det den store styrkeløfter? De har begge unægteligt en god og veltrænet krop, men de ser langt fra ens ud. Lad os alligevel i denne artikel prøve at lave en nogenlunde generel beskrivelse af, hvad en veltrænet krop er.

Om man har store eller små muskler behøver ikke definere om man har en veltrænet krop eller ej. Selv ikke om man har meget eller lidt fedt behøver betyde noget om man er veltrænet eller ej. Og dog. Gør det nu ikke det? Sagen er den, at når vi skal lave vores definition om en veltrænet krop, bliver vi nødt til at lave to definitioner. En funktionel og en visuel.

En funktionel veltrænet krop behøver ikke være køn. Selvom den har absurd store eller små muskler, for meget eller for lidt fedt, så kan kroppen stadigvæk være stærk og udholden. Samtidig kan den sagtens være sund. Det er film klassikeren hvor splejsen eller det store fedtbjerg pludselig gør ting, hvor man ikke kan tro sine egne øjne. Sagen er at deres krop rent visuelt ikke er noget særligt, men deres styrke, smidighed og sundhed er i top. Denne type krop er som regel bygget omkring hård og effektiv træning, men uden at tage hensyn til at den visuelle del udvikler sig som den skal.

Den anden definition er den visuelle veltrænede krop. Denne krop er flot at se på. Mange modeller ser f.eks. ud som om de har en veltrænet krop. Dog er mange tilfælde sådan, at de blot er pæne af se på. De har slanke, tydelige muskler og formerne er der hvor de skal være. Dog kan denne slags mennesker ofte være svage og i dårlig form. Dog ser deres krop veltrænet ud. Denne type krop er som regel bygget på ineffektiv og tilfældig træning, som lige giver det lille pust der manglede, men uden at have nogen særlig stor funktionel effekt (den måde mange mennesker desværre træner på i dag).

Det vi kan konkludere med andre ord er, at der findes to forskellige typer “veltrænede” kroppe. Den ene krop ser ikke ud af noget, men kan en del. Den anden krop er flot at se på, men kan ikke så meget. Begge kan kaldes for “veltrænet”.

En sidste definition, og den jeg foretrækker, er hvor det hele går op i en højere enhed. En krop som er funktionelt stærk og sund, men som samtidig ser godt ud. For at være helt ærligt, så hænger de to ting ofte sammen. En veltrænet krop kan være defineret som en af de to foroven. Dog vil en kombination af de to give det teknisk set bedste resultat. En sådan krop er bygget op omkring smart styrke og cirkulations træning. Der er taget hensyn til råstyrke og funktionalitet, samtidig med at kost og støtte øvelser sørger for at det også bliver visuelt kønt at se på.

Man kunne diskutere videre, men jeg håber dette har givet dig en ide om hvilke måder man kan definere en veltrænet krop på.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”